PAUL Merson dalam ruangan terbarunya pada Sky Sports berkata Liverpool mempunyai peluang besar untuk memenangi gelaran Liga Perdana dengan adanya penyerang berprofil tinggi dalam kelab itu.

Liverpool adalah pasukan yang akan sentiasa menjaringkan gol. Mereka mempunyai lima penyerang cemerlang iaitu Mohamed Salah, Luis Diaz, Cody Gakpo, Diogo Jota, dan Darwin Nunez yang kesemuanya mampu menjaringkan gol.

Tiada pasukan lain yang mempunyai kelebihan ini dan itulah sebabnya Liverpool mempunyai peluang besar untuk meraih gelaran Liga Perdana.

Liverpool telah berjuang sehabis baik musim ini. Mereka adalah pasukan yang tidak tahu bila mereka bakal dikalahkan, dan itu menjadi petanda baik untuk pasukan Jurgen Klopp.

Image

Merson menyuarakan pendapat bahawa mempunyai barisan hadapan yang berprofil tinggi memberi kelab itu keyakinan yang besar dalam setiap perlawanan. Salah, Diaz, Gakpo, Jota, dan Nunez semuanya mempunyai keupayaan untuk menjaringkan gol pada musim ini.

Sama ada Salah atau mana-mana pemain lain, tidak ada yang akan melemahkan pasukan itu dalam pertandingan. Ia boleh dilihat pada kemenangan 2-1 menentang Crystal Palace pada Sabtu lalu.

Merson turut membandingkan Arsenal dengan berkata walaupun mereka mempunyai pemain hebat termasuk Leandro Trossard dan Eddie Nketiah menggantikan Gabriel Martinelli dan Gabriel Jesus, tetapi mereka kelihatan melemahkan pasukan itu.

Namun, Merson meluahkan rasa kasihan terhadap Salah dan menyifatkan dia tidak mendapat penghargaan secukupnya.

“Saya berasa kasihan dengan Salah. Saya rasa dia tidak mendapat penghargaan yang sepatutnya atas pencapaian dan prestasi yang dilakukannya di Liverpool.”

“Bagi saya, dia seperti Wayne Rooney dalam hal itu. Rooney juga tidak mendapat penghargaan yang sepatutnya. Salah mencatatkan rekod yang luar biasa. Dia sudah menjaringkan 200 gol untuk Liverpool, bermain sebagai pemain sayap kanan. Itu sungguh luar biasa,” ujarnya.

“Semua orang memberitahu saya bahawa Bukayo Saka adalah salah seorang pemain sayap terbaik di dunia tetapi bermain pada posisi yang sama dengan Salah, dia tidak dapat mendekati pencapaiannya. Bagi saya, dia (Salah) pasti berada dalam lima pemain terbaik dunia.”

“Salah sentiasa mencipta gol dalam perlawanan bola sepak besar-besaran dan saya tidak boleh bercakap tinggi tentangnya sebagai seorang pemain,” tambahnya.