GARY Neville mengkritik pengadil yang mengendalikan aksi England dan Perancis. Dia menganggap keputusan pengadil itu merugikan Three Lions yang terpaksa tersingkir daripada Piala Dunia 2022.

Bekas juara edisi 1966 itu dikalahkan Perancis di Stadium Al Bayt, Al Khor pada Ahad hasil jaringan Aurelien Tchouameni dan Olivier Giroud. England hanya mampu membalas menerusi sepakan penalti Harry Kane.

Kane sebenarnya berpeluang untuk menyamakan kedudukan England apabila dia mengambil satu lagi penalti pada minit-minit akhir perlawanan. Namun, sepakan kapten England ini melambung tinggi.

Bekas pemain England, Gary Neville mengkritik kepimpinan pengadil Wilton Sampaio dalam perlawanan ini. Dia menganggap prestasi pengadil sangat teruk.

Wilton Sampaio dianggap Neville telah membuat beberapa keputusan yang merugikan England. Sebahagian daripadanya, menurutnya, adalah ketika Dayot Upamecano pertama kali melanggar Bukayo Saka sebelum gol Tchouameni berlaku.

England menurutnya juga layak menerima satu lagi penalti. Itu berlaku apabila Kane dijatuhkan oleh Upamecano dalam kotak penalti pada separuh masa pertama.

“Dia mimpi ngeri mutlak. Pengadil bergurau. Saya tidak mengatakan itu semua kerana England kalah. Orang akan kata itu alasan, tetapi dia hanya pengadil yang buruk.

“Ia adalah keputusan yang mudah. ​​Dia menendang kakinya, saya tidak pasti mengapa ia bukan satu kesalahan. Dia campur tangan dan menendangnya.

“Itu sepatutnya sepakan percuma.

Upamecano cuba memenangi bola dengan tiga atau empat peluang di mana dia tidak dapat merebut bola di kaki Saka ,” kata Neville seperti dipetik Sky Sport.

Kawalan ketat diberikan kepada Mbappe namun gagal mengekang Perancis ke separuh akhir.

Kekalahan ini membuatkan England masih kemarau untuk kejuaraan. Kali terakhir mereka menjulang trofi itu pada Piala Dunia 1966.