MANCHESTER United mengumumkan hutang bernilai hampir satu bilion pound dalam penyata kewangan terkini. Angka ini dipungut melalui pelbagai faktor.

Seperti yang dilaporkan oleh BBC, laporan yang dikeluarkan pada Khamis adalah hasil pengiraan dari suku kedua tahun lalu hingga 31 Disember. Bezanya dengan tahun-tahun sebelumnya, tiada panggilan untuk pelabur untuk laporan ini.

Ini kerana MU kini sedang menjalani “semakan strategik”, dalam erti kata mereka berpotensi untuk diambil alih oleh pihak lain. Malah, MU sedang dalam proses untuk dijual, dan sejumlah pelabur besar berminat untuk melabur.

Hutang pokok MU sebenarnya kekal pada 650 juta dolar, tetapi disebabkan perubahan dalam kadar pertukaran berbanding pound, angka ini telah meningkat daripada 477.1 juta pound sebelumnya dalam tempoh yang sama tahun lepas kepada 535.7 juta pound hari ini.

Selain itu, terdapat juga 206.2 juta pound yang merupakan pinjaman kepada bank, dan 227.7 juta pound yang merupakan yuran perpindahan pemain. Secara keseluruhan, hutang MU ketika ini mencecah 969.6 juta pound.

Jumlah itu memang kedengaran hebat, dan kewangan kelab tidak berjalan lancar. Namun, MU sebenarnya sedang menuju ke arah yang baik. Persembahan yang baik di padang membantu meningkatkan hasil hari perlawanan, begitu juga dengan jualan tiket musim.

Manchester United semakin mempamerkan peningkatan dalam kempen liga musim 2022/23.

Selain itu, perbelanjaan gaji mereka juga berkurangan sebanyak 20.9 peratus atau 20.4 juta pound, jadi perbelanjaan gaji mereka dalam tempoh tersebut hanya berjumlah 77.3 juta pound. Itu kerana MU tidak bermain dalam Liga Juara-Juara musim ini.

MU sedang dalam proses untuk dijual kepada pihak lain, berkemungkinan besar akan dimuktamadkan pada penghujung musim ini. Beberapa pelabur terkenal seperti Sheikh Jassim bin Hamad Al Thani, Sir Jim Ratcliffe, Thomas Zilliacus, dan Elliott Management telah membuat tawaran untuk membeli saham kelab, sama ada secara keseluruhan, majoriti atau minoriti.

Para pelabur menjanjikan pengubahsuaian stadium dan pangkalan latihan kelab, keadaan kewangan yang lebih sihat untuk kelab, dan juga meningkatkan hubungan dengan penyokong berbanding ketika ia diketuai oleh Keluarga Glazer, pemilik semasa.