JURULATIH Bayer Leverkusen, Xabi Alonso berkata pasukannya tetap melihat ke belakang dengan bangga rekod tanpa kalah Eropah mereka tetapi mesti menggunakan kepedihan kekalahan final Liga Europa hari Rabu untuk mendorong mara ke final lagi dalam masa tiga hari.

Leverkusen – atau ‘Neverlusen’ seperti yang digelar selepas melenyapkan monopoli kejuaraan Bundesliga Bayern Munich selama 11 tahun di Jerman – masih boleh memenangi kejuaraan berganda domestik dengan kemenangan menentang divisyen kedua Kaiserslautern pada perlawanan akhir Piala Jerman Sabtu ini.

Tetapi kekalahan 3-0 oleh Atalanta di Dublin menamatkan rentetan 51 perlawanan tanpa kalah menakjubkan dan menyebabkan Leverkusen hampir dengan apa yang mungkin menjadi musim tanpa kalah dalam semua pertandingan.

Jurulatih Atalanta meraikan gol pasukannnya. (Sumber Gambar: Getty Images)

“Kebiasaannya adalah untuk tidak tewas dalam perlawanan ke-52. Biasanya ia berlaku lebih awal pada musim ini. Ia adalah sesuatu yang luar biasa apa yang telah kami capai dan kami harus benar-benar berbangga, mungkin dalam beberapa waktu tetapi yang pasti hari ini ia menyakitkan,” Alonso memberitahu ketika sesi sidang akhbar

“Kami akan belajar, saya akan belajar kerana kekalahan di final anda tidak melupakannya.”

Lama diejek sebagai ‘Neverkusen’ kerana kegagalan mereka memenangi gelaran utama selama beberapa dekad, Leverkusen hanya memenangi dua trofi utama dalam sejarah 119 tahun mereka sebelum musim ini.

Ademola Lookman menjaringkan hatrik ketika perlawanan akhir awal pagi tadi. (Sumber Gambar: Getty Images)

Selepas perlawanan akhir hari Rabu boleh membawa kejuaraan Eropah kedua selepas kejayaan Piala UEFA 1988, Piala Jerman kedua kali ini bukanlah sesuatu yang boleh dihidu.

“Ia akan menjadi ujian bagaimana kami menanganinya kerana kami mempunyai satu lagi perkara besar pada hari Sabtu.

“Ia akan menjadi satu cabaran bagi kami bagaimana kami bangkit daripada kekalahan hari ini dan bagaimana kami menangani kesakitan. Mari cuba dan mempunyai pengaruh besar pada minda kami untuk hari Sabtu,” kata bekas pemain tengah Liverpool, Real Madrid dan Bayern Munich itu.