KETUA jurulatih Jordan, Hussein Ammouta berbangga dengan pemikiran juara yang dihasilkan pasukannya dalam kemenangan menakjubkan 2-0 ke atas Republik Korea pada separuh akhir Piala Asia 2023 pada Selasa.

Gol daripada Yazan Al Naimat dan Mousa Al Tamari di Stadium Ahmad Bin Ali memastikan tempat bersejarah Jordan di final, di mana mereka akan menentang juara bertahan Qatar atau Republik Iran.

“Tahniah kepada semua yang menyumbang kepada kemenangan kami. Para pemain adalah senjata utama kami, mempamerkan aksi heroik sepanjang kejohanan. Walaupun berdepan kecederaan, kami berjaya memberikan pencapaian yang ketara,” kata Ammouta yang berusia 54 tahun itu.

“Pemain kami menunjukkan inisiatif yang hebat sepanjang perlawanan. Kami bersetuju untuk bermula dengan kuat, memanfaatkan fakta bahawa Republik Korea telah dibolosi lapan gol dalam lima perlawanan. Adalah penting untuk menggunakan kebolehan menyerang kami dan merebut inisiatif untuk menyerang, terutamanya menentang lawan hebat seperti mereka, yang terkenal dengan pemain mahir mereka.

“Kami tahu bahawa lawan kami akan menyerang balik, justeru tumpuan kekal pada taktik bertahan yang agresif. Walau bagaimanapun, pendekatan proaktif kami dan penekanan pada permainan menyerang yang menjadikan kami pasukan yang lebih berkesan. Kami mempamerkan minda juara, menunjukkan ketabahan dan keazaman dalam setiap aspek permainan.”

Walaupun memulakan permainan dengan agresif, Ammouta mengakui dia bimbang dengan kekurangan kreativiti menjaringkan gol pada pertengahan separuh masa pertama, tetapi ketenangan bertahan membolehkan Jordan yakin untuk memastikan kemenangan.

“Pada mulanya, terdapat kebimbangan mengenai lima peluang yang terlepas, kerana kesilapan seperti itu selalunya boleh menyebabkan gol bolos. Bagaimanapun, pasukan kami kekal tenang selepas menjaringkan gol kedua, mengekalkan kawalan permainan.

“Kemenangan hari ini berbeza dengan ketara berbanding seri 2-2 peringkat kumpulan kami menentang pasukan Korea, terutamanya dari segi taktik bertahan kami. Saya menekankan kepada pemain kepentingan untuk menekan penyerang mereka, yang mereka laksanakan dengan berkesan.

“Walaupun terdapat benda di luar kawalan kami, adalah penting untuk pemain menyesuaikan diri dengan keadaan di atas padang. Walaupun terlepas peluang, pasukan itu memberikan yang terbaik dalam pertahanan dan serangan. Kami menerima peluang itu, mengetahui bahawa kami tidak akan rugi, dan ia membuahkan hasil.

“Kejayaan hari ini adalah usaha kolektif, dengan setiap individu menyumbang kepada kemenangan. Pendekatan kami bukan untuk memberi penghormatan yang tidak wajar kepada lawan tetapi bermain dengan yakin dan tekad. Komitmen mereka untuk memenangi persaingan individu akhirnya membawa kepada kemenangan kami.”

Jordan tinggal satu kemenangan lagi untuk merangkul kejuaraan sulung Piala Asia AFC dengan Ammouta berkata, hari-hari menjelang perlawanan akhir Sabtu ini akan digunakan dengan bijak.

“Kami berterima kasih atas kesungguhan semua orang mendekati peranan mereka. Dengan hanya tiga hari untuk membuat persiapan sehingga kami bermain di final, kami mesti menggunakan masa ini dengan berkesan.”