JURULATIH Manchester City, Pep Guardiola, dilaporkan menolak untuk kembali melatih di Sepanyol selepas tamat tempohnya di Etihad dalam temubual baru-baru ini.

Wartawan, Marti Perarnau, telah melaporkan tentang pengurus itu selama lebih 10 tahun, dan menghasilkan tiga buku mengenai pengalamannya di Barcelona, Bayern Munich, dan di Manchester, di mana jurulatih itu kini dalam musim ketujuh di kelab yang meraih Treble itu.

Selepas hampir lapan tahun di Man City dan siri kejayaan hampir tidak pernah berlaku sebelum ini di Liga Perdana dan perlawanan Piala, masa depan Guardiola di luar pasukan telah menjadi topik perbincangan ramai.

Kebiasaannya, jurulatih yang kini berusia 52 tahun itu dikaitkan dengan peranan jurulatih antarabangsa, dengan Guardiola sendiri mengatakan bahawa pasukan kebangsaan akan menjadi destinasi seterusnya pada tahun 2021, mengecewakan banyak kelab liga teratas di seluruh dunia.

Namun, walaupun Guardiola masih belum mengesahkan bila dia mungkin meninggalkan City dan untuk jawatan apa, Perarnau berkongsi bahawa dia percaya ‘sebab sosial’ akan menghalangnya daripada kembali melatih di La Liga.

“Saya tidak rasa atas sebab sukan (dia akan memilih untuk tidak melatih di Sepanyol), tetapi alasan sosial, ya. Kerana alasan politik dalam bola sepak tidak masuk akal,” kata Perarnau kepada Marca.

“Anda tidak menguruskan pasukan kerana politik, iaitu kerana anda memihak kepada dasar ini atau orang itu. Saya rasa saya akan lebih menolaknya kerana alasan sosial.”

“Terdapat penolakan yang jelas, terdapat sebahagian besar penduduk Sepanyol yang mempunyai pandangan yang berbeza daripada Pep dan, oleh itu, terdapat penolakan, tetapi ia bersifat sosial. Saya tidak fikir ia bersifat politik,” tambahnya.

Di pucuk pimpinan kelab masa kecilnya, Barcelona, pengurus itu menjadi sorotan dan dalam beberapa tahun kebelakangan ini telah menjadi penyokong kuat perjuangan politik.

Pada tahun 2018, Guardiola telah bertemu dengan pemimpin politik pro-kemerdekaan yang dipenjarakan di Penjara Lledoners berhampiran Barcelona semasa cuti antarabangsa, dan pada awal tahun yang sama didenda £20,000 (RM118,059.10) oleh FA kerana memakai riben kuning sebagai protes terhadap penahanan mereka.

Sementara itu pada November tahun ini, nama Guardiola telah dikaitkan dalam laporan polis dengan Tsunami Democratic, sebuah organisasi yang disiasat atas tuduhan pengganasan.

“Saya juga tidak rasa akan terlintas di fikiran Persekutuan Sepanyol untuk memilikinya, tetapi untuk sebab yang sama. Ia akan mencetuskan konflik yang tidak perlu, kedua-dua pihak tidak mahukan itu. Mengapa anda akan masuk ke dalam kekacauan itu?” Perarnau menambah.