MENGAMBIL iktibar kekalahan 1-2 kepada Jepun, sehingga hampir tersingkir dari Piala Dunia, Sepanyol menjadikan perlawanan terakhir kumpulan E itu sebagai pengajaran di Piala Dunia Qatar.

Pemain tengah skuad La Roja, Rodri Hernandez mengingatkan rakan sepasukan agar tidak melakukan kesilapan sama apabila bertemu Maghribi pada aksi pusingan 16 terbaik, Selasa ini.

Sepanyol tewas 1-2 kepada Jepun dalam perlawanan terakhir peringkat kumpulan menerusi dua gol pantas jaringan wakil Asia itu menyaksikan mereka turun ke tangga ketiga kumpulan untuk tempoh tiga minit selepas Costa Rica mendahului aksi menentang Jerman.

Namun, Jerman menyelamatkan Sepanyol dengan menewaskan Costa Rica tetapi Rodri mengakui situasi sukar yang dialami mereka tidak seharusnya berulang lagi.

“Kini, persaingan baharu bermula. Kami sentiasa melakukan analisis mengenai perkara yang boleh kami perbaiki, walaupun selepas perlawanan yang menyaksikan kami bermain dengan baik,” kata Rodri kepada pemberita menjelang perlawanan menentang Maghribi mencipta kejutan menjuarai Kumpulan F.

“Apa yang terjadi sebelum ini, kami perlu atasinya. Kami sudah diberi amaran bahawa ia tidak boleh berulang lagi.

“Jurulatih memberikan arahan yang jelas, pemain perlu memikul tanggungjawab dan kami meneruskan latihan dengan matlamat untuk melangkah ke pusingan seterusnya.”

ARTIKEL BERKAITAN : Kump E: Luis Enrique mungkin mati akibat ‘serangan jantung’ sekiranya tersingkir dari Piala Dunia

Walaupun Rodri beraksi sebagai pemain tengah bersama juara Liga Perdana Inggeris, Manchester City, pemain berusia 26 tahun itu bagaimanapun diletakkan di posisi pertahanan tengah oleh jurulatih Sepanyol, Luis Enrique pada kempen Piala Dunia kali ini.

“Peranan saya dalam pasukan adalah sama dengan mana-mana pemain pertahanan tengah yang lain. Untuk buat hantaran dari bawah dan berikan aksi yang konsisten buat pasukan. Setiap pemain ada peranan masing-masing,” katanya. – REUTERS