PIALA Dunia FIFA 2030 akan dihoskan oleh enam negara di tiga benua berbeza untuk meraikan ulang tahun 100 tahun edisi pertama kejohanan itu, demikian umum badan induk dunia bola sepak itu pada Rabu.

Sepanyol, Portugal dan Maghribi akan menjadi tuan rumah bersama kejohanan itu, manakala Uruguay, Paraguay dan Argentina semuanya akan mengadakan perlawanan pembukaan setiap satu untuk menandakan 100 tahun sejak Piala Dunia pertama diadakan. Kejohanan 1930 telah dihoskan dan dimenangi oleh Uruguay.

“Dalam dunia yang berpecah, FIFA dan bola sepak bersatu. Majlis FIFA, yang mewakili seluruh dunia bola sepak, sebulat suara bersetuju untuk meraikan ulang tahun ke-100 Piala Dunia FIFA, yang edisi pertamanya dimainkan di Uruguay pada 1930, dengan cara yang paling sesuai.

“Majlis FIFA juga bersetuju sebulat suara bahawa satu-satunya tawaran untuk menjadi tuan rumah Piala Dunia FIFA 2030 adalah tawaran bersama Maghribi, Portugal dan Sepanyol,” kata Presiden FIFA, Gianni Infantino.

Kesemua enam pasukan akan layak secara automatik dalam kejohanan melibatkan 48 pasukan, dengan FIFA mengumumkan bahawa perlawanan pertama kejohanan itu akan berlangsung di Estádio Centenário di Montevideo, tapak perlawanan akhir pertama kejohanan itu.

“Ia acara bersejarah dan CONMEBOL gembira. Kami menghormati ingatan mereka yang datang sebelum kami dan hari ini kami berada di tahap itu. Kami menghargai sekali lagi keyakinan yang FIFA dan rakan sekerja kami tunjukkan untuk acara dan tarikh bersejarah,” kata presiden CONMENBOL Alejandro Domínguez.

Edisi Piala Dunia 2030 akan menyaksikan Maghribi menjadi tuan rumah kejohanan global buat kali pertama, juga menjadi pasukan Afrika Utara pertama yang menganjurkan perlawanan rasmi.

Portugal juga akan menjadi tuan rumah kali pertama yang baharu, dengan Sepanyol telah menjadi tuan rumah pertandingan itu pada tahun 1982.