DARWIN Nunez mula kembali meraih gol, selepas dihambat penggantungan. Tetapi tahap permainannya itu dianggap tidak terlalu meyakinkan kerana masih terlalu lembut.

Darwin Nunez mula bangkit di Liverpool, selepas momentumnya dirosakkan oleh kad merah ketika menentang Crystal Palace. Kad merah itu menyaksikan dia digantung tiga perlawanan.

Selepas menjaringkan gol pertamanya untuk Liverpool menentang Manchester City dalam Perisai Komuniti, Nunez segera menjaringkan gol dan membantu dalam penampilan sulungnya di Liga Perdana Inggeris menentang Fulham.

Penyerang Uruguay itu kemudiannya kemarau gol dalam lima penampilan berturut-turut. Tetapi gol menentang Arsenal menandakan kebangkitan semula untuk Nunez, yang terus menjaringkan tiga gol lagi dalam empat perlawanan seterusnya.

Kini dia telah mengumpul enam gol daripada 13 perlawanan dalam semua pertandingan. Namun, permainan itu masih dianggap tidak begitu meyakinkan.

Bekas pertahanan Crystal Palace, Damien Delaney melihat pemain berusia 23 tahun itu masih terlalu lembut untuk bertarung dengan pertahanan British yang kuat. Dia melihat apabila Nunez muncul menentang Rangers, walaupun pada akhirnya dia menjaringkan satu gol.

“Saya tidak yakin sepenuhnya dengannya, saya rasa dia lembut. Saya tidak melihatnya sebagai pemain nombor sembilan Amerika Selatan yang besar dan kuat.

“Dalam perlawanan menentang Rangers, Connor Goldson memberinya pertarungan pada permulaan dan dia jatuh dan memandang Goldson seperti dia tidak mahu perkara seperti itu. Dia masih muda, jadi saya tidak mahu terlalu kritikal, dia akan bertambah baik dan menjadi lebih baik,” kata Delaney kepada Virgin Sport Media, dipetik oleh Liverpool Echo.

Fizikal menjadi satu aspek yang yang perlu ditangani oleh Darwin Nunez. Seperkara lagi ialah kepintaran ketika menentang pertahanan yang ketat dan rendah, kerana tidak akan ada banyak jurang untuknya.

Damien Delaney

“Nampaknya Liverpool menandatanganinya selepas persembahannya menentang mereka. Terdapat jurang yang besar untuk dia menyerang, Liverpool menyerang, ada banyak ruang untuknya.

“Dia perlu belajar menangani pertahanan blok yang rendah. Mungkin tidak ada banyak jurang untuknya dalam banyak perlawanan. Dia perlu belajar untuk masuk ke dalam permainan, menyambung hantaran dan menjadi lebih keras,” sambung Delaney, yang bersara pada 2019.