UEFA memohon maaf kepada semua penonton yang terpaksa mengalami atau menyaksikan peristiwa menakutkan dan menyedihkan dalam persiapan ke final Liga Juara-Juara UEFA di Stade de France 29 Mei 2022 di Paris, pada malam yang sepatutnya menjadi perayaan bola sepak kelab Eropah.

Jelas kenyataan badan induk Eropah itu, tiada peminat bola sepak harus diletakkan dalam situasi itu, dan ia tidak boleh berlaku lagi.

Sejurus selepas peristiwa itu, UEFA menugaskan Kajian Bebas untuk mengenal pasti kelemahan dan tanggungjawab semua entiti yang terlibat dalam penganjuran perlawanan akhir, dan hari ini telah menerbitkan Terma Rujukan untuk semakan ini.

“Tinjauan Bebas, yang akan diketuai oleh Dr Tiago Brandão Rodrigues dari Portugal, bertujuan untuk memahami apa yang berlaku dalam perlawanan akhir, dan menentukan pengajaran yang harus dipelajari untuk memastikan tidak ada pengulangan tindakan dan peristiwa itu.

“Kajian akan berusaha untuk mewujudkan gambaran penuh dan garis masa tentang apa yang berlaku pada siang hari, dalam stadium dan kawasan sekitarnya, termasuk memeriksa aliran penonton ke stadium melalui pelbagai titik akses.

“Ia juga akan meneliti semua pelan operasi yang berkaitan yang berkaitan dengan keselamatan, mobiliti, tiket termasuk di tapak tambahan seperti titik pertemuan peminat Liverpool FC dan Real Madrid CF,” ujar kenyataan UEFA.

Penyokong Liverpool dituding banyak yang memiliki tiket palsu oleh UEFA serta Kerajaan Perancis dan mereka dilarang masuk ke stadium dan membuat kekecohan dengan pihak polis.

Sepak mula juga lewat 35 minit dari jadual asal.