PEMAIN pinjaman Brighton, Ansu Fati, bertekad untuk kembali ke Barcelona pada musim depan dan menghidupkan semula kerjayanya bersama pasukan LaLiga yang disebut dalam laporan di Sepanyol.

Pemain berusia 21 tahun itu muncul pada musim 2019-20, membuat 24 penampilan dan menjaringkan sebanyak tujuh gol.

Namun, kecederaan merosakkan perkembangannya dan minit bermainnya semakin berkurangan, menyebabkan dia terjatuh dalam ranking pemain di Nou Camp, dan seterusnya berpindah pinjaman sepanjang musim panas lepas.

Fati telah memulakan langkah yang kukuh bersama Seagulls, mencatatkan beberapa gol dalam lapan perlawanan Liga Perdana dan menurut Diario Sport, dia bertekad untuk membawa prestasi yang lebih baik itu kembali ke Catalunya.

Media tersebut melaporkan pemain sayap ini tetap yakin dengan peranannya dalam rancangan Xavi untuk musim-musim seterusnya tetapi hanya memberi fokus kepada usahanya untuk memastikan dia menempah tempat dalam pasukan Sepanyol bagi Kejohanan Eropah musim panas akan datang.

Fati hanya bermain enam kali untuk La Roja dalam tiga tahun lalu, setelah membuat debutnya sebagai pemain berusia 17 tahun, dan menjadi pemain termuda negaranya sejak 1936 ketika dia beraksi menentang Jerman pada September 2020.

Dia kemudian menambah rekod dengan golnya menentang Ukraine yang memberinya penghormatan sebagai penjaring gol termuda Sepanyol.

Sejak itu, pemain-pemain muda Barcelona seperti Pedri, Gavi, dan Lamine Yamal telah mengikuti jejak langkahnya, melampaui pencapaiannya dan menimbulkan keraguan terhadap masa depannya bersama Blaugrana dan pasukan kebangsaan.

Selepas membuat permulaan yang perlahan di Amex, Fati kini berpeluang untuk dipilih dalam pasukan Luis De La Fuente dan kembali ke gergasi LaLiga dengan penampilan yang konsisten bersama pasukan Roberto De Zerbi.

Walau bagaimanapun, Brighton telah bergelut dalam beberapa minggu kebelakangan ini dan gagal memenangi mana-mana enam perlawanan terakhir Liga Perdana, dengan satu-satunya kemenangan mereka dalam tempoh itu ialah menentang Ajax dalam Liga Europa (UEL).

Dalam pertembungan yang terbaru ini, Fati menjadi bintang dengan menjaringkan satu gol dan satu bantuan di Amsterdam, membantu Seagulls meraih kemenangan 2-0.