PENGURUS Real Madrid, Carlo Ancelotti menutup perbincangan mengenai perpindahannya ke Brazil dengan masa depannya di Real Madrid yang masih tidak jelas.

Kontrak Ancelotti di Bernabeu akan berakhir musim ini dan kelab Sepanyol masih belum menawarkan sambungan.

Buat masa ini, Florentino Perez sedang mempertimbangkan sama ada untuk cuba mengekalkan Ancelotti namun Brazil berhasrat untuk memiliki Ancelotti untuk Piala Dunia seterusnya pada 2026.

Jurulatih Itali itu telah menikmati kerjaya yang cemerlang dalam memimpin pasukannya, memenangi lebih banyak gelaran Liga Juara-Juara daripada pasukan lain, dan pada masa ini membawa Real Madrid berada di puncak La Liga.

Namun, dia jelas muak dengan soalan-soalan mengenai langkah seterusnya. Menjelang pertembungan Liga Juara-Juara dengan Napoli, dia memberitahu seorang wartawan: “Saya akan memberi anda peluang untuk bertanya soalan lain.”

“Saya katakan sekali lagi, saya tidak akan bercakap tentang masa depan saya,” ujar Ancelotti.

 

Brazil telah tersingkir pada pusingan suku akhir Piala Dunia di Qatar tahun lalu, ditewaskan oleh pasukan Croatia menerusi penalti.

Ia memanjangkan lagi penantian mereka untuk Piala Dunia keenam dengan kemenangan terakhir mereka pada tahun 2002.

Ancelotti menyatakan dia berasa tersanjung dengan kaitannya bersama Brazil, tetapi akan menunggu sehingga kontraknya tamat.

“Saya tidak memikirkannya (mengenai masa depan saya). Saya bangga bahawa pasukan kebangsaan Brazil bercakap tentang saya tetapi saya tidak akan bercakap tentang masa depan saya sehingga kontrak saya tamat.

“Paling tidak pun, ia akan memakan masa enam bulan. Apalah enam bulan berbanding keputusan sepanjang hayat?” katanya dalam sidang media hujung minggu lalu.

Presiden Persekutuan Bola Sepak Brazil (CBF), Ednaldo Rodrigues, telah menamakan Fernando Diniz sebagai pengurus sementara Brazil dengan kontrak selama setahun namun memberikan kenyataan kuat tentang Ancelotti yang akan mengendalikan Kopa Amerika seterusnya.

“Falsafah tidak sentiasa mengubahnya. Dia (Diniz) sentiasa mempunyai kaedah yang sama … Ini adalah jurulatih yang mempunyai kaedah sama dengan jurulatih yang akan mengambil alih di Kopa Amerika, Ancelotti. Saya rasa mereka mempunyai taktik dan falsafah yang hampir sama,” kata Rodrigues.

Sementara itu, seorang pegawai CBF telah memberitahu wartawan: “Presiden (Ednaldo Rodrigues) tidak akan menandatangani Fernando Diniz untuk kontrak satu tahun dalam kedudukan sementara jika dia tidak mempunyai rancangan serius.

“Tiada apa yang berubah dalam kedudukan Presiden sejak kali terakhir dia bercakap kepada media sebelum ini. Rancangannya ialah Carlo Ancelotti dan kami sangat selesa dan yakin dengan komitmen yang kami ada untuk menjadikannya kenyataan.”