DUO kelab Liga Perdana Inggeris, Liverpool dan Manchester United, dilaporkan sedang mengejar penyerang Atalanta, Ademola Lookman.

Lookman beraksi dengan baik pada musim 2023/2024 yang merupakan tonggak barisan serangan Atalanta.

Lookman berjaya membawa pasukannya ke final Liga Europa. Dalam proses itu, dia juga membawa Atalanta untuk mengalahkan Liverpool.

Pada aksi akhir, dia membantu Atalanta menumpaskan Bayer Leverkusen dengan jaringan hatrik 3-0. Penampilan Ademola Lookman bersama Atalanta akhirnya menarik minat kelab lain. Khabarnya, terdapat beberapa pasukan dari England yang mahu menggunakan khidmatnya.

Antaranya ialah Liverpool dan Manchester United. Khabar angin ini datang daripada laporan Calciomercato.

Media Itali berkata, peluang Liverpool dan Man United untuk merekrut Lookman agak terbuka. Ini kerana walaupun mereka tidak berniat untuk melepaskannya pada musim panas 2024, Atalanta tidak akan teragak-agak untuk melepaskannya jika tawaran menarik datang.

Laporan itu menyatakan bahawa Atalanta tidak akan menolak tawaran 50 juta pound. Jumlah ini sudah tentu tidak akan menjadi masalah kepada Liverpool dan Man United.

Liverpool dan Manchester United nampaknya sedang membeli pemain baharu pada musim panas 2024 dan perlu mencari pengganti pemain yang pergi.

Aksi sensasi Ademola Lookman di pentas Liga Europa musim 2023/24 tarik minat kelab gergasi England.

Di kem Liverpool, mereka sebelum ini ditinggalkan Joel Matip dan Thiago. The Reds akan mengutamakan pengambilan pemain pertahanan dan pemain tengah baharu.

Kemudian di pasukan Manchester United, terdapat banyak posisi yang perlu mereka perbaiki. Di barisan belakang mereka perlu mencari pengganti Raphael Varane.

Di bahagian tengah, Casemiro dan Sofyan Amrabat akan pergi. Dalam sektor serangan, United kekurangan penyerang kerana mereka hanya mempunyai Rasmus Hojlund.

 

FOTO : Twitter Atalanta B.C.