JEPUN menjulang Piala Asia B-23 buat kali kedua selepas menewaskan Uzbekistan 1-0 dalam aksi final, penyelamatan penalti masa kecederaan oleh Leo Kokubo memastikan trofi untuk pasukan Go Oiwa.

Pemain gantian Fuki Yamada memberikan pendahuluan kepada Jepun apabila dia merembat rembatannya ke penjuru bawah gawang Uzbekistan pada minit ke-91, tetapi bola terkena tangan Hiroki Sekine memberi peluang kepada Uzbekistan untuk meneruskan permainan ke masa tambahan.

Kokubo, bagaimanapun, terjun ke kanannya untuk mengelak sepakan pantas Umarali Rakhmanaliev dan memperoleh gelaran kedua bawah 23 tahun mereka sejak 2016.

Pemain Jepun meraikan kejayaan selepas tamat perlawanan. (Sumber Gambar: Reuters)

Permulaan Uzbekistan yang lebih bertenaga memaksa Jepun menggunakan pendekatan yang sabar, dengan mengawal penguasaan bola dengan baik sambil sekali-sekala menekan lawan mereka jauh di bahagian mereka sendiri.

Ia hampir membuahkan hasil apabila Shuto Fujio dan Rihito Yamamoto memaksa Ibrokhimkhalil Yuldoshev untuk meleset hantarannya keluar dari kawasan penalti ke kaki Kein Sato, tetapi pemain sayap Jepun itu melepaskan rembatannya melepasi gawang Nematov.

Atas peranannya dalam mengetuai Samurai Blue ke gelaran juara, kapten Joel Chima Fujita telah dinamakan sebagai Pemain Paling Berharga kejohanan manakala Nematov membawa pulang anugerah Penjaga Gol Terbaik selepas dibolosi hanya sekali sepanjang kejohanan.

Pemain Iraq, Ali Jassim membawa pulang Kasut Emas selepas menjaringkan empat gol, dengan jaringan penentuan yang membawanya keluar dari kumpulan pengejaran.

Jepun dan Uzbekistan mara ke final di Stadium Jassim bin Hamad di Doha setelah merangkul dua daripada tiga tempat Asia di Sukan Olimpik di Paris pada musim panas.

Iraq menduduki tempat ketiga pada hari Khamis dengan kemenangan masa tambahan ke atas Indonesia, yang akan menentang Guinea pada 9 Mei dalam playoff untuk baki tempat terakhir ke Sukan Olimpik.