BAYERN Leverkusen memenangi kejuaraan Bundesliga pertama dalam sejarah kelab mereka dengan kemenangan 5-0 ke atas Werder Bremen pada hari Ahad, memastikan kejuaraan dengan lima perlawanan berbaki.

Pasukan kendalian Alonso kekal tidak tewas dalam semua pertandingan musim ini setelah memecahkan rekod Jerman Bayern Munich sebanyak 32 perlawanan tanpa kekalahan dalam semua pertandingan pada Februari. Ia kini telah mencecah 43 perlawanan tanpa kalah dalam semua kejohanan.

“Rasanya hebat. Saya rasa ini bukan hanya untuk kami, ini untuk ramai orang yang mengejar impian ini selama bertahun-tahun,” kata Alonso selepas perlawanan.

Granit Xhaka antara pemain yang menjaringkan gol semalam.

“Jurulatih terdahulu adalah sebahagian daripadanya juga. Ia sangat istimewa apabila ia adalah kali pertama untuk segala-galanya, dan ini adalah gelaran yang paling sukar mungkin.”

Leverkusen mendahului pada minit ke-25 menerusi sepakan penalti Victor Boniface, dan rembatan jarak jauh Granit Xhaka pada separuh masa kedua menambah keselesaan kepada jaringan di hadapan penonton BayArena yang teruja.

Florian Wirtz menambah gol dengan percubaan hebat pada minit ke-68 yang menyebabkan Michael Zetterer hampir tiada peluang untuk masuk ke gawang Werder Bremen.

Penyokong Leverkusen meraikan kejayaan pasukan di atas padang selepas tamat perlawanan.

Wirtz menjaringkan gol sekali lagi ketika berbaki beberapa minit, menyebabkan beberapa penyokong berlari ke padang. Wirtz dan pemain lain menggerakkan peminat keluar dari padang, dan baki permainan dimainkan di bawah asap piroteknik.

Terdapat satu lagi gangguan apabila Wirtz menyempurnakan hatriknya dengan lebih ramai penyokong berlumba keluar dari tempat duduk penonton, menyebabkan pengadil meniup wisel sepenuh masa dan mencetuskan adegan kegirangan dalam kalangan pemain, peminat dan kakitangan.

Keputusan itu bermakna era Bayern Munich merebut 11 kejuaraan Bundesliga berturut-turut telah berakhir, dengan gergasi Bavaria itu dan Stuttgart kedua-duanya ketinggalan 16 mata.

Pembelian Boniface, Xhaka, Jonas Hofmann dan Alejandro Grimaldo semuanya menyesuaikan diri dengan kelab yang berpangkalan di Rhineland itu dengan mudah dan memainkan peranan penting ketika mereka memenangi kejuaraan.

“Kesemua mereka, 25 pemain skuad,” kata Alonso ketika ditanya siapa yang layak menerima pujian.

“Anda perlu mendorong mereka dan mereka menerimanya. Mereka tahu mereka adalah sebahagian daripada sesuatu yang istimewa. Kami mempunyai pasukan yang baik. Kami menukar pemain dan mereka memberikan persembahan yang mantap. Itu salah satu kejayaan pasukan ini. Setiap pemain merasakan mereka penting.”

Gelaran itu membantu menyingkirkan Leverkusen daripada dipanggil ‘Neverkusen’ yang membelenggu mereka.

Mereka telah menduduki tempat kedua dalam liga sebanyak lima kali sebelum ini, tiga kali lebih banyak daripada pasukan lain di negara Jerman yang tidak memenangi kejuaraan liga sehingga musim ini, dan kali terakhir memenangi trofi pada 1993.