PENANTIAN enam tahun telah berakhir untuk kem badminton remaja Malaysia kerana akhirnya akan pulang sekurang-kurangnya dengan tiga pingat daripada Kejohanan Remaja Asia.

Pasangan beregu lelaki, Aaron Tai-Kang Khai Xing, Siti Zulaikha Azmi (perseorangan perempuan) dan Carmen Ting- Ong Xin Yee (beregu perempuan) menebus kebanggaan negara apabila melepasi perlawanan suku akhir untuk memastikan gangsa dalam acara masing-masing di Dewan Sukan Among Rogo di Yogyakarta.

Aaron-Khai Xing menewaskan beregu China Xiao Gaobo-Xue Ziyu 21-13, 21-14 untuk mengadakan pertemuan dengan beregu Taiwan Chen Hung-ming-Tsai Cheng-han di separuh akhir.

Pilihan kedua Zulaikha menewaskan Huang Sheng-chun dari Taiwan 21-15, 23-21 dan akan menentang pilihan ketiga Xu Wenjing dari China.

Siti Zulaikha akan bertemu dengan pemain pilihan ketiga kejohanan, Xu Wenjing dalam perlawanan separuh akhir

Pemain Malaysia yang terakhir memenangi pingat perseorangan perempuan ialah Eoon Qi Xuan apabila meraih gangsa pada 2017.

Kejutan terbesar hari ini ialah pilihan ketujuh Carmen-Xin Yee yang menewaskan pasangan Indonesia Isyana Syahira-Rinjani Kwinara 23-21, 16-21, 21-15. Mereka akan menentang pilihan ketiga Chen Fanshutian-Liu Jiayue dari China seterusnya.

Pengurus pasukan kebangsaan Vincent Chin berkata pemain-pemainnya telah mempamerkan aksi cemerlang apabila mereka menang menentang Indonesia di halaman sendiri.

“Ia adalah kemenangan yang tidak dijangka kerana bukan mudah untuk menentang Indonesia di negara mereka, tekanannya tinggi,” kata Vincent.

“Walaupun bermain dihadapan penyokong tempatan, pemain kami dapat bertahan dengan baik dan memberikan persembahan yang baik untuk meraih pingat gangsa.

Carmen Ting- Ong Xin Yee berjaya menumpaskan beregu dari Indonesia, Isyana Syahira-Rinjani Kwinara untuk layak ke separuh akhir

Xin Yee-Carmen akan berusaha untuk melakukan yang lebih baik daripada Pearly Tan-Toh Ee Wei, yang merupakan pasangan beregu perempuan terakhir yang memenangi – pingat perak pada 2018.

Vincent juga berharap Aaron-Khai Xing mengekalkan momentum mereka.

“Mereka sangat konsisten dan terbukti bahawa mereka mempunyai standard untuk bersaing di peringkat tinggi,” kata Vincent.

Ng Tze Yong-Chia Wei Jie adalah pasangan beregu lelaki terakhir memenangi gangsa pada kejohanan itu pada 2017.