BEKAS pemain Liga Perdana Inggeris (EPL), Bosko Balaban telah dipenjarakan selama setahun selepas gagal membayar £70,000 (RM407,125.90) kepada bekas isterinya yang merupakan ratu cantik.

Bekas penyerang Aston Villa berusia 45 tahun ini gagal mebayar sokongan kewangan kepada model Iva Radic, yang dinobatkan sebagai Miss Croatia pada tahun 1995.

Balaban telah berkahwin dengan Radic selama lebih dari satu dekad sebelum bercerai pada tahun 2017, dan pasangan itu mempunyai tiga orang anak bersama – dua anak perempuan dan seorang anak lelaki.

Namun, bekas pemain antarabangsa Croatia itu diberi hukuman bersyarat selama satu tahun dan empat tahun percubaan pada tahun 2021 kerana wang penyelenggaraan yang tertunggak.

Selepas gagal berpegang pada jangka masa yang ditetapkan, dia dipenjarakan selama satu tahun pada Januari dengan empat tahun percubaan, menurut laporan HLN, sebuah media Belgium.

Laporan itu menyatakan mahkamah di Zagreb menjatuhkan hukuman tersebut dan tiada ‘jalan keluar’ dari penjara dan Balaban masih akan dipenjarakan walaupun dia membayar wang yang tertunggak.

Balaban yang juga merupakan bekas pemain Liga Malaysia bersama Selangor (2012-2015),  ini juga cemerlang selama empat tahun di Club Brugge, di mana dia menjaringkan 58 gol dalam 118 penampilan.

Walau bagaimanapun, dia mempunyai masa yang singkat di Aston Villa dengan hanya muncul lapan kali pada musim 2001/02 tanpa menjaringkan sebarang gol.

Pada musim berikutnya, Balaban dipinjamkan ke Dinamo Zagreb, kelab dari mana Villa membelinya hanya setahun sebelumnya. Dia dipersendakan sebagai salah satu pemain gagal terbesar era Liga Perdana selepas Villa membayar £5.8 juta (RM33.74 juta) untuk perkhidmatannya, bayaran yang cukup besar pada tahun 2001.

Selepas bersara , dia bekerja sebagai ejen pemain,  mewakili bekas bintang Leicester Andrej Kramaric.