PENGURUS Barcelona, Xavi mahu kelab itu menandatangani pemain Tottenham, Giovani Lo Celso pada jendela perpindahan Januari ini.

Keperluan untuk pemain berprofil seperti Lo Celso telah dipertingkatkan setelah kecederaan Gavi.

Permintaan itu sebenarnya dianggap sebagai ujian sejauh mana sokongan diberikan kepada Xavi oleh hierarki Barca.

Xavi mengenal pasti Lo Celso sebagai sasaran utama pada musim panas lalu tetapi kedua-dua pihak, pemain dan Tottenham, ingin pemain tengah itu kekal.

Giovani Lo Celso celebrates after equalising for Spurs

Lo Celso telah memberikan prestasi yang membanggakan baru-baru ini untuk Spurs selepas beberapa pemain tercedera, terutamanya dalam perlawanan menentang Manchester City, dan menjaringkan gol menentang kedua-dua juara Liga Perdana dan Aston Villa yang menduduki tempat ketiga.

Pemain tengah yang akan mempunyai baki 18 bulan dalam kontraknya pada Januari, telah memulakan tiga daripada empat perlawanan liga terakhir Spurs, dan bermain 17 minit terakhir mengalahkan Newcastle 4-1 di Stadium Tottenham Hotspur.

Dia telah bermain lebih banyak minit dalam Liga Perdana di bawah Ange Postecoglou berbanding dalam mana-mana kempen sejak 2020/21, setelah menghabiskan sebahagian besar dua musim terakhir sebagai pinjaman di Villarreal.

Lo Celso with Villarreal

Penulis Sky Sports, Nick Wright menulis: “Tanyakan kepada mana-mana anggota skuad Argentina siapa pemain teknikal terbaik mereka dan tentu saja mereka akan mengatakan Lionel Messi, tetapi tanyakan kepada mereka siapa kedua terbaik, dan mereka mungkin akan memberi anda jawapan yang lebih mengejutkan: Giovani Lo Celso.”

“Mungkin kurang mengejutkan jika anda mempertimbangkan bagaimana prestasi pemain 27 tahun itu untuk negaranya dalam beberapa tahun terakhir, 48 penampilan dan 14 bantuan sejak debut pada 2017, bermain dalam hampir semua perlawanan kecuali lapan perlawanan apabila dia sihat, dan sentiasa setia untuk dipilih.”

“Kecekapan teknikalnya tidak pernah dipersoalkan, terutama di Argentina dan Sepanyol, di mana dia mencorak namanya di Real Betis dengan pinjaman dari Paris Saint-Germain, dan itulah sebabnya dia diambil oleh Spurs untuk memainkan peranan dalam bahagian tengah yang padu di bawah Mauricio Pochettino pada 2019,” tambahnya.