BINTANG Arsenal, Eddie Nketiah dilaporkan tidak akan dijual walaupun terdapat peningkatan minat dari kelab-kelab lain dalam Liga Perdana terhadap penyerang itu.

Walaupun masa permainannya terhad, The Gunners memerlukan pemain berusia 24 tahun itu untuk mengejar gelaran dan komitmen Eropah.

Pasukan Mikel Arteta kekal di tangga teratas dalam jadual selepas mendapat mata yang sukar di Anfield hujung minggu lalu.

Nketiah telah dipanggil untuk kali ke-17 dalam liga musim ini untuk membantu keputusan seri 1-1.

Eddie Nketiah dijangka akan kekal di Stadium Emirates.

Tiada pemain Arsenal lain yang menjaringkan lebih banyak gol dalam Liga Perdana musim ini daripada pemain penyerang itu dengan lima gol setakat ini.

Nketiah juga telah mencatatkan tiga lagi bantuan dan menawarkan kadar kerja yang mengagumkan.

Jurulatih Sepanyol itu berharap pasukannya memecahkan sumpahan lama mereka kerana gagal memenangi liga apabila mengunggulinya pada Hari Krismas.

Penyerang itu dipercayai menjadi bahagian penting dalam skuad untuk membantu mereka terus mengejar gelaran liga pertama dalam 20 tahun. Dia turut ditawarkan untuk bergilir kerana The Gunners berharap untuk melangkah lebih jauh dalam Liga Juara-Juara musim ini.

Namun, pencapaiannya dalam menjaringkan golnya tidak disedari oleh pasukan teratas lain dengan minat terhadap perpindahan berpotensi meningkat di kalangan kelab-kelab Liga Perdana.

Mikel Arteta beri penuh pujian untuk penyerangnya.

Sebuah laporan telah mengaitkan kedua-dua kelab Brentford dan Crystal Palace kepada penyerang Arsenal ini dengan kelab lain turut dikatakan berminat.

Perhatian terhadap kebolehannya diambil oleh Gareth Southgate dalam beberapa bulan terakhir dengan pemanggilan Nketiah ke skuad England dua kali dan membuat penampilan sulungnya bersama Three Lions menentang Australia pada bulan Oktober.

Arteta telah menyatakan perasaannya tentang Nketiah dan memuji kebolehan graduan akademi itu selepas hat-tricknya menentang Sheffield United awal musim ini: “Anda lihat statistiknya dalam 10 tahun terakhir. Apa yang telah dilakukannya adalah luar biasa.”

“Dia pemain hebat untuk Arsenal. Dia boleh menjadi lebih baik, ya. Dan yang terbaik adalah bakat yang dia ada, tetapi terutamanya mentalitinya yang luar biasa. Apabila dia mempunyai mentaliti dengan bakat itu, dia akan menjadi lebih baik.”