FIFA mengesyaki Kementerian Sukan Tunisia berhasrat untuk membubarkan badan induk bola sepak negara itu dan ianya ditafsirkan sebagai satu bentuk campur tangan pihak ketiga.

FIFA mengancam untuk mengharamkan Tunisia daripada menyertai Piala Dunia 2022 berikutan komen yang dibuat oleh menteri sukan negara itu.

Penyertaan Tunisia dalam Piala Dunia akan datang berada dalam bahaya selepas menteri belia dan sukan mereka, Kamel Deguiche baru-baru ini bercakap tentang kemungkinan ‘membubarkan pejabat persekutuan’.

FIFA nampaknya telah mentafsirkan kenyataan itu sebagai rancangan untuk membubarkan Persekutuan Bola Sepak Tunisia (FTF), yang bermaksud campur tangan mengikut undang-undang mereka.

Dalam surat yang bocor secara terbuka, diterbitkan oleh stesen radio Mosaique FM, FIFA meminta penjelasan mengenai komen menteri itu.

Surat itu menunjukkan percubaan pihak berkuasa negeri untuk campur tangan dalam hal ehwal dalaman Persekutuan Tunisia dan ancamannya untuk membubarkan pejabat FTF.

“Dalam hal ini, kami ingin mengingatkan anda bahawa persatuan ahli FIFA bertanggungjawab di sisi undang-undang untuk menjalankan urusan mereka secara bebas dan tanpa pengaruh yang tidak wajar daripada pihak ketiga.

Kegagalan untuk mematuhi kewajipan ini boleh mengakibatkan dikenakan penalti di bawah undang-undang FIFA , termasuk penggantungan persatuan berkaitan,” bunyi kenyataan itu.

Jika FIFA mengambil tindakan, ia bermakna Tunisia akan gagal menyertai Piala Dunia 2022 di Qatar, yang bermula pada 20 November.

Tunisia kini diundi dalam Kumpulan D bersama Denmark, Australia dan Perancis.