BINTANG Manchester United, Raphael Varane dilaporkan telah membuat keputusan mengenai kemungkinan berpindah ke Arab Saudi selepas kurang disenangi di pasukannya.

Pemain pertahanan itu mengalami kesukaran untuk masa permainannya di Old Trafford musim ini, hanya membuat lima penampilan Liga Perdana Inggeris (EPL), dengan pemain seperti Harry Maguire, Victor Lindelof dan Jonny Evans sering mendapat kelebihan berbanding pemain berusia 30 tahun itu.

Ini telah menimbulkan spekulasi bahawa dia mungkin meninggalkan kelab itu, dengan minat yang dilaporkan dari Arab Saudi dan bekas kelabnya, Real Madrid di mana dia berpotensi menggantikan David Alaba yang tercedera.

Perpindahan ke Liga Pro Saudi boleh melihat dia bersatu semula dengan bekas rakan sepasukan Los Blancos, Karim Benzema.

Namun,  laporan mengatakan bahawa rombongan Varane telah mendakwa bahawa perpindahan ke Arab Saudi, atau Qatar, adalah ‘bukan subjek’ yang diberi perhatian.

Varane sebelum ini mengumumkan bahawa dia akan menamatkan kerjayanya sama ada di Real Madrid, Manchester United atau Lens, iaitu tempat di mana dia memulakan kerjayanya.

Pemain Perancis itu mempunyai hubungan yang mendalam dengan pasukan Sepanyol, mengekalkan hubungan baik dengan pemain dan pengurus yang pernah bekerjasama dengannya, malah rumahnya masih kekal di situ.

Walau bagaimanapun, tidak ada hubungan antara kelab dan pemain mengenai perpindahannya untuk jendela perpindahan Januari akan datang.

Varane dikatakan tidak bersetuju untuk menukar kelab pada pertengahan musim, namun dia tahu bahawa keadaannya di Manchester United kini tidak boleh diteruskan untuk lebih dari satu musim.

Minggu lalu dilaporkan Pengarah Bola Sepak Manchester United, John Murtough terbang ke Arab Saudi untuk membincangkan kemungkinan perpindahan untuk Varane, Jadon Sancho, Casemiro, Anthony Martial, di antara pemain lain.

Murtough difahamkan telah meninggalkan Arab Saudi tanpa mencapai persetujuan mengenai sebarang perpindahan, tetapi menjalinkan beberapa hubungan baru yang penting bagi United dan perbincangan lanjut dirancang.

Varane telah menyertai United untuk Real Madrid pada musim panas 2021 dan membentuk perkongsian hebat dengan Lisandro Martinez musim lalu. Namun, Martinez ketinggalan sebahagian besar kempen kerana kecederaan.

Ten Hag tidak mengekalkan kehadiran pemain Perancis itu yang sering kali menjadi pilihan keempat atau kelima pada bulan-bulan pembukaan musim.

Kontrak Varane di Old Trafford bakal tamat pada 2025, tetapi kelihatan semakin besar kemungkinan ia akan ditamatkan lebih awal dengan masalah United musim ini, dan kurangnya masa bermain Varane, membuatkan dia mungkin meninggalkan kelab itu pada musim panas akan datang.

Dia turut bergelut dengan kecederaan dalam beberapa tahun kebelakangan ini yang menyebabkan persaraannya dari bola sepak antarabangsa pada awal tahun ini. Varane mendakwa dia ‘menyedari kesukaran’ bermain setiap tiga hari untuk Red Devils.