KELAB Barcelona dilaporkan bersedia membenarkan Marcos Alonso dan Sergi Roberto meninggalkan kelab pada penghujung musim.

Kontrak kedua-dua pemain itu akan tamat pada musim panas ini dan hanya mendapat sedikit masa bermain di Nou Camp sepanjang kempen ini.

Bola Sepak Espana melaporkan bahawa kelab itu bakal melepaskan kedua-dua pemain tersebut daripada menawarkan kontrak baru kepada mereka.

Saingan LaLiga, Atletico Madrid, dilaporkan berminat untuk menandatangani kedua-dua pemain tersebut, dengan sebelum ini telah menunjukkan minat untuk menandatangani Alonso pada jendela perpindahan musim panas.

Barcelona bersedia untuk membiarkan Alonso dan Sergi Roberto pergi pada musim panas depan.

Terdapat kemungkinan untuk Roberto kekal di kelab itu, memandangkan pemain tengah itu bersetuju menerima pengurangan gaji walaupun sudah menjadi ‘pemain senior dengan gaji terendah dalam pasukan.’

Alonso telah tiba di Nou Camp 18 bulan yang lalu dan walaupun beraksi secara tetap musim lalu, Xavi tidak begitu berminat untuk bermain dengannya kali ini.

Pemain yang kini berusia 32 tahun itu hanya bermain sekali sejak Oktober, dengan hanya 299 minit dalam tujuh penampilan untuk musim ini.

Roberto mengumpul dua gol semasa Barcelona menang 3-2 ke atas Almeria minggu lepas.

Perkara yang sama berlaku kepada Roberto, yang telah bermain hanya satu minit lebih banyak dalam jumlah permainan yang sama.

Pada usia 3 tahun, dia menunjukkan nilainya dengan menjadi pemain terbaik dalam kemenangan 3-2 ke atas Almeria, menjaringkan gol untuk memberikan tiga mata kepada pasukan Xavi.