KETUA Pegawai Eksekutif Perak FC, Bobie Farid Shamsudin mencadangkan supaya venue Liga Super musim 2024/25 Perak FC kekal di Stadium Perak dan bukannya di Stadium Majlis Perbandaran Manjung (MPM), Manjung.

Menurutnya, perlawanan pasukan yang menggunakan Stadium MPM akan diadakan pada sebelah petang, selain dijangka tidak mampu menarik ramai penyokong untuk datang memberikan sokongan.

“Kami sangat berharap agar kami dapat melakukan naik taraf sistem saliran padang terlebih dahulu dan penukaran rumput dilakukan pada penghujung musim. Bagi kami, itu akan menjadi pembaziran jika Stadium MPM mengeluarkan kos untuk naik taraf lampu hanya untuk digunakan separuh musim sahaja, sementara aura penyokong tetap berada di Stadium Perak,” katanya.

 

May be an image of 5 people and text

Stadium Perak lebih dekat dihati penyokong The Bos Gaurus.

Pada masa sama, memetik laporan Bernama, beliau sangat menghargai tawaran Kementerian Belia dan Sukan (KBS) serta Tunku Mahkota Johor (Pemangku Sultan Johor Tunku Mahkota Ismail) mengenai penukaran padang.

“Namun, kami berpendapat lebih baik jika kami terlebih dahulu membuat naik taraf sistem saliran, kerana ini adalah perkara yang sangat penting bagi kami. Dengan begitu, kami boleh terus beraksi di Stadium Perak.

“Jika hanya sistem saliran yang ditukar, itu sudah mencukupi. Tetapi, jika penukaran rumput juga diperlukan, maka kami perlu berpindah ke Stadium MPM untuk beberapa perlawanan. Namun, kami dimaklumkan bahawa lampu di stadium tersebut tidak memenuhi piawaian yang ditetapkan,” katanya.

May be an image of 14 people, people playing football and text

Stadium Manjung dijadikan alternatif sebagai kubu Perak FC musim ini.

Baru-baru ini, media melaporkan Pengerusi Jawatankuasa Pendidikan, Pengajian Tinggi, Belia dan Sukan Perak, Khairudin Abu Hanipah, menyatakan bahawa Stadium Majlis Perbandaran Manjung (MPM) dijangka akan digunakan oleh pasukan The Bos Gaurus dalam aksi Liga Super 2024/25 yang bermula pada bulan Mei nanti.

Stadium MPM dijangka akan digunakan sehingga kerja-kerja naik taraf sistem saliran dan penukaran rumput di Stadium Perak selesai.

Keputusan untuk menggunakan Stadium MPM sebagai tempat sementara adalah bagi membolehkan kerja-kerja pembaikan dan naik taraf di Stadium Perak dilaksanakan tanpa gangguan kepada perlawanan pasukan Perak FC. Ini juga membantu memastikan keselamatan dan keselesaan pemain dan penyokong.

Pihak Malaysia Football League (MFL) sebelum ini telah mengadakan sesi pemeriksaan venue untuk Liga Malaysia (Liga-M) 2024/2025 di Stadium MPM. Perkara ini menunjukkan minat dan persiapan MFL untuk melibatkan Stadium MPM sebagai salah satu venue untuk musim yang akan datang.

Sementara itu, pihak pengurusan Perak FC akan terus berusaha untuk memastikan kelancaran peralihan antara stadium serta memastikan penyokong tetap memberikan sokongan kepada pasukan mereka, sama ada di Stadium MPM atau Stadium Perak.

Ini adalah langkah positif yang menunjukkan komitmen pihak pengurusan dalam meningkatkan kemajuan dan keselesaan pasukan Perak FC.