JUARA bertahan, Thailand masih mempamerkan prestasi memberangsangkan pada Piala AFF Mitsubishi Electric 2022 walaupun tewas tipis 1-0 kepada Malaysia dalam aksi separuh akhir pertama Sabtu lepas.

Bagaimanapun, menurut pakar bola sepak Raja Isa Raja Akram Shah, Malaysia tidak pernah gentar untuk berdepan dengan Gajah Perang.

Jelasnya, kempen kali ini pasukan Thailand kekurangan banyak tonggak penting seperti Chanathip, Supachok, Supachai. Namun, itu dilihat tidak banyak menjejaskan kekuatan mereka.

“Ujian sebenar untuk kedua-dua pasukan. Separuh akhir kedua akan menjadi tempat untuk menunjukkan cara bermain taktik untuk menang.

“Secara teori, Thailand lebih stabil dan konsisten. Mereka adalah pasukan yang lebih mengutamakan penguasaan bola dan penyelarasan cepat. Terima kasih kepada individu yang memiliki teknik yang baik, Thailand sentiasa mengutamakan penyelarasan dalam ruang sempit untuk membawa bola hampir ke kawasan penalti untuk mencari peluang penyudah.

“Apabila perlu, Thailand juga beralih daripada pertahanan kepada serangan dengan cepat. Itulah kekuatan mereka,” katanya kepada FLASH SUKAN.

ARTIKEL BERKAITAN : Piala AFF 2022: “Kelebihan 1-0 tidak jamin laluan mudah…” – KPG

Tetapi, dia yang kini sedang mengendalikan kelab Liga Bangladesh, Muktijoddha Sangsad KC percaya Malaysia tidak akan membiarkan Thailand bermain secara bebas di Bangkok.

“Jurulatih Kim Pan-gon sedang mencipta pasukan Malaysia yang teratur secara saintifik, mengutamakan kawalan bola ke atas. Walaupun tidak serta merta dapat mencapai kecekapan tertinggi, Malaysia sudah tentu akan menyebabkan kesukaran kepada Thailand,” katanya optimis Harimau Malaya boleh ke final

Rekod pertarungan menentang Thailand sejak lapan tahun lalu masih memihak Malaysia.

Menurut Raja Isa, secara umumnya, pasukan Thailand hampir tidak mendedahkan banyak kelemahan. Mungkin, beberapa kesilapan hanya berlaku dalam sistem pertahanan apabila Theerathon tidak lagi bermain di posisi pertahanan.

“Tetapi faktor selebihnya masih menyokong satu sama lain dengan baik dan mencipta kemantapan di hadapan gol,” ujar jurulatih berusia 56 tahun itu.

Bekas pengendali UiTM FC ini juga berpendapat peluang untuk kedua-dua pasukan memenangi permainan adalah 50-50. Dia meramalkan permainan terbuka akan dibuat, sama dengan aksi separuh akhir pertama.

“Pada pendapat saya, separuh akhir kedua akan berlangsung dalam perlawanan yang agak terbuka. Pasukan yang fokus, kurang melakukan kesilapan dan penyudah lebih tajam akan menang.

“Untuk meneutralkan kuasa Thailand, Malaysia perlu menerapkan permainan tekanan tinggi secara berterusan, tidak memberi banyak ruang kepada lawan untuk berkoordinasi.

“Thailand lebih baik sedikit, tetapi peluangnya masih sama. Mobiliti dan kepantasan Faisal (Halim), Safawi (Rasid), dan keupayaan menjaringkan gol yang mengagumkan serta Sergio Aguero adalah senjata ampuh yang membantu Malaysia membuat perubahan.

“Jika permainan mengheret ke penentuan sepakan penalti, kelebihan psikologi dan kemenangan lebih memihak kepada Malaysia,” kata Raja Isa.

Kedua-dua pasukan akan berentap dalam perlawanan kedua pada Selasa ini di Stadium Thammasat dan Malaysia hanya perlu mengekalkan kelebihan satu jaringan untuk melangkah ke pentas akhir.