JOKI lompatan terkemuka, Tommy Dowson berdepan hukuman larangan enam bulan selepas didakwa positif dadah kokain.

Penunggang muda berusia 27 tahun yang berlatih dengan jurulatih North Yorkshire, Philip Kirby, didapati tidak menunggang sejak 3 Oktober di Sedgefield.

Perbicaraan disiplin Dowson akan diadakan di ibu pejabat BHA di London dan jika dia didapati bersalah, sebarang larangan berikutnya akan ditarik balik.

Dia dipercayai mengembalikan sampel air kencing positif semasa ujian dadah rutin di tempat perlumbaan kira-kira dua minggu sebelum perlawanan terakhirnya.

Tommy Dowson tidak menunggang sejak 3 Oktober di Sedgefield.

Dowson enggan mengulas lebih lanjut tetapi ejennya, John Neilson, berkata: “Saya tidak boleh mengatakan apa-apa mengenainya sehingga dia menjalani perbicaraan disiplinnya, yang kami harapkan akan berlangsung tidak lama lagi.”

Dowson yang berasal dari Northumberland, mempunyai 148 kemenangan dan merangkul lapan kejayaan musim ini, dengan tunggangan terakhirnya enam minggu yang lalu ketika dia berjaya menduduki tempat kedua pada Tommy Time.

Terdahulu, dia meraih beberapa kemenangan dalam perlumbaan besar semasa kejayaan pada musim 2018-19, memenangi perlumbaan Gred 2 pada Nautical Nitwit dan kuda popular Lady Buttons, kedua-duanya untuk Kirby.

Dowson melakukan tunggangan Grand National pertamanya pada 2022 bersama kuda kegemaran penyokong, Top Ville Ben, walaupun kuda itu berhenti ketika kalah tiga pagar dari rumah.

Kurang dari dua minggu lalu, joki teratas Ray Dowson digantung selama enam bulan selepas mengaku “menggunakan lapan atau sembilan baris” pada malam minuman keras.

Jurucakap BHA berkata: “BHA tidak mengulas mengenai siasatan atau spekulasi mengenai kemungkinan penyiasatan.”