PELARI pecut negara Muhammad Azeem Mohd Fahmi, digelar ‘Usain Bolt of Malaysia’, mungkin kecewa dengan penyudahnya yang teruk pada Sukan Sea Hanoi baru-baru ini.

Bagaimanapun, pastinya tiada permulaan yang salah untuk pelajar berusia 18 tahun itu dalam peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) 2021, di mana dia mendapat 6A.

Pencapaian itu lebih istimewa buat Azeem kerana dia terpaksa bergelut dengan latihan intensif dan penyertaan dalam kejohanan sebelum peperiksaan.

“Saya sememangnya tidak menyangka akan mendapat 6A memandangkan saya berjinak-jinak dalam sukan dan pelajaran.

“Ia bukan mudah tetapi Alhamdulillah, saya berjaya menduduki peperiksaan itu,” kata pelajar Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Gunung Rapat itu.

Pada Sukan Sea Hanoi, penyertaan Muhammad Azeem dibatalkan pada saringan kedua acara 100m di Stadium Nasional My Dinh pada 18 Mei 2022.

Bagaimanapun, dalam kuartet 4x100m lelaki, dia bersama Arsyad Md Saat, Zulfiqar Ismail dan Haiqal Hanafi mempamerkan aksi mengagumkan apabila memperbaharui rekod kebangsaan untuk meraih pingat perak.

Muhammad Azeem, anak keempat daripada lima beradik, sedang mempertimbangkan untuk melanjutkan pelajaran dan latihan di Amerika Syarikat selepas mendapat beberapa tawaran biasiswa daripada kolej di sana.