PERAK FC boleh menghela nafas lega apabila FIFA menarik balik larangan perpindahan selepas kelab itu menjelaskan semua gaji tertunggak pemainnya.

Dalam e-mel kepada pengurusan kelab, FIFA pada Khamis menyatakan telah menerima surat-menyurat daripada pemiutang, bahawa dana telah dipindahkan ke akaun masing-masing mengikut Perkara 13, Peraturan yang Mentadbir Prosedur Jawatankuasa Status Pemain dan Penyelesaian Pertikaian Dewan.

Berikut adalah kenyataan daripada Pengerusi Perak FC, Datuk Seri Abdul Azim Mohd Zabidi.

“Saya ingin mengucapkan terima kasih kepada Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) dan Malaysian Football League (MFL) atas bantuan dan bimbingan mereka.

“Agenda ini adalah keutamaan kami untuk memastikan kelab dapat mendaftar pemain yang berkaliber.

“Malangnya, penyokong terpaksa mengharungi sesi musim ini dengan skuad terhad dan potongan mata.

“Ini menunjukkan komitmen kami untuk memastikan Perak FC dapat mengekalkan sejarah 101 tahunnya, lalu melangkah kejayaan yang lebih besar pada masa akan datang.

“Jangan lupa, usaha gigih pemain junior dan muda kita yang telah mencuba yang terbaik pada sesi pertama musim ini,” katanya dalam kenyataan.

The Bos Gaurus kini bebas menjalankan perniagaan seperti biasa semasa jendela perpindahan dan akan menandatangani tiga pemain import ke kelab itu, tertakluk kepada ujian perubatan dan prasyarat kejurulatihan.