BARCELONA sedang mempertimbang pergerakan mengejutkan untuk merekrut pemain yang sedang bermain dalam Liga Kejuaraan, menurut satu laporan.

Pasukan Xavi kini sedang berusaha keras untuk terus membina skuad mereka untuk kembali ke puncak elit Eropah. Barcelona memenangi LaLiga musim lalu tetapi kini berada di tempat ketiga dan empat mata di kedudukan teratas dalam kedudukan musim ini.

Kelab ini telah dikurniakan dengan beberapa pemain tengah yang berbakat termasuklah pemain seperti Gavi dan Pedri, tetapi berminat untuk mengukuhkan bahagian itu dalam tempoh 12 bulan akan datang.

Walaupun perpindahan musim panas telah lama ditutup, tetapi bulan Januari akan memberi peluang kepada pasukan itu untuk menambah senarai pemain ke dalam skuad mereka atau mereka boleh menunggu sehingga musim panas.

Menurut laporan Sport, musim panas akan datang merupakan masa di mana pasukan gergasi Sepanyol itu akan cuba mendapatkan Wilfred Ndidi dari Leicester, yang kontraknya akan tamat di akhir musim bersama bekas juara Liga Perdana ini.

Setakat ini, Ndidi dan Leicester masih belum mencapai persetujuan mengenai kontrak baharu, dan kemungkinan besar pemain berusia 26 tahun ini akan meninggalkan Foxes apabila kontraknya tamat.

Dia telah dinilai oleh orang ramai sebagai pemain yang jauh lebih baik daripada tahap Liga Kejohanan, namun dia terpaksa bermain di liga kedua England pada musim ini selepas tidak dapat melakukan perpindahan pada musim panas.

Pemain antarabangsa Nigeria ini telah membuat 12 penampilan dalam Liga Kejohanan musim ini dengan Leicester kini menduduki tangga teratas, tiga mata lebih tinggi daripada Ipswich di tempat kedua, dan 11 mata di hadapan Leeds yang berada di tempat ketiga. Ini bermakna mereka mempunyai kelebihan besar dalam tempat promosi automatik dalam liga.

Dia juga telah bermain sebanyak tiga kali dalam Piala Carabao musim ini, sebelum ini tampil di Liga Perdana dan Liga Europa dalam 252 penampilan untuk Foxes sejak menyertainya dengan bayaran £14 juta (RM80.3 juta) dari Genk pada tahun 2017.

Sementara itu, Barcelona terpaksa memikirkan alternatif lain untuk mereka mendapatkan pemain selain daripada membelanjakan wang kerana had kewangan mereka.

Sebelum ini, Bayern Munich, Atletico Madrid, dan Juventus semuanya dilaporkan telah berminat untuk menarik Ndidi ke pasukan mereka, dan perpindahan percuma pada akhir musim akan menjadi perjanjian yang sempurna bagi Barcelona.

Terdahulu, pasukan Catalan dilaporkan cuba mendekati Leicester untuk menandatangani Ndidi pada masa lalu, namun pasukan ini telah menarik diri dari perjanjian setelah dikhabarkan bayaran sebanyak £61.3 juta (RM351.6 juta) untuk perkhidmatan Ndidi.

Walau bagaimanapun, tiada kontrak bermakna tiada bayaran perpindahan, dan kemungkinan besar pemain itu akan sangat tertarik dengan peluang untuk berpindah ke salah satu kelab terbesar di dunia.