SKUAD berbasikal negara menutup kempen Sukan SEA Kemboja dengan membawa pulang satu lagi gangsa menerusi acara cara lebuh raya individu wanita yang berlangsung di Angkor Wat.

Pelumba wanita negara, Nur Aisyah Zubir terlepas peluang mengekalkan sekurang-kurangnya pingat perak yang dimenangi di Hanoi, Vietnam selepas mengakhiri perlumbaan di tempat ketiga dengan catatan masa 2jam 48 minit 39 saat (100.4 kilometer).

Nur Aisyah Zubir sumbang gansa untuk skuad berbasikal lebuhraya wanita.

Pingat emas dimenangi wakil Vietnam Nguyen Thi That manakala pelumba Thailand Jutatip Maneephan membawa pulang perak dengan masing-masing turut menghabiskan perlumbaan 2jam 48 minit 39s namun pemenang ditentukan menerusi ‘photo finish’.

Sementara itu, jurulatih skuad berbasikal lebuh raya wanita negara Amir Mustafa, berkata, Thailand dan Vietnam membariskan pelumba berpengalaman sekali gus memberi kelebihan kepada mereka untuk mengatasi wakil negara.

“Kita menyedari saingan pada temasya edisi kali ini cukup sengit kerana Thailand dan Vietnam membariskan skuad terbaik mereka sekali gus sukar untuk pelumba kita merangkul tempat pertama.

“Namun, paling penting adalah pelumba wanita negara tidak pulang dengan tangan kosong apabila meraih gangsa sekali gus tidak pulang tangan kosong pada hari terakhir acara berbasikal dipertandingkan di Sukan Sea Kemboja,” katanya.