BENDERA Indonesia terbalik pada upacara pembukaan Sukan SEA 2023 di Stadium Nasional Morodok Techo, Phnom Penh, Kemboja, pada Jumaat.

Kesilapan ini berlaku apabila salah seorang penyanyi tempatan Kemboja membuat persembahan diiringi penari yang membawa bendera 11 negara yang menyertai Sukan SEA 2023 termasuk Indonesia.

Ironinya, penari yang membawa bendera Indonesia semuanya terbalik, menjadi seperti bendera Poland. Setakat ini tiada maklumat lanjut mengenai kejadian itu.

Ini bukan kali pertama bendera Indonesia diterbalikkan pada acara sukan dwitahunan terbesar di Asia Tenggara itu.

Kes serupa berlaku pada Sukan SEA 2017 di Kuala Lumpur, Malaysia. Bezanya kejadian itu berlaku dalam buku panduan aktiviti.

Rakyat Kemboja begitu bersemangat menyaksikan upacara pembukaan Sukan Asia Tenggara. Sejak tengah hari mereka datang ke lokasi majlis perasmian.

Malah kesesakan lalu lintas berlaku yang membuatkan sebilangan orang yang menggunakan pengangkutan awam memilih untuk turun dengan berjalan kaki dengan jarak kira-kira 2 km ke lokasi majlis perasmian.

Rakyat Kemboja mahu menjadi sebahagian daripada sejarah kerana ini adalah kali pertama menganjurkan acara sukan terbesar di Asia Tenggara.