PEMAIN tengah Manchester United, Christian Eriksen telah diketepikan selama sebulan kerana kecederaan lutut yang dialaminya.

Pemain Denmark berusia 31 tahun itu dikeluarkan ketika kemenangan 1-0 United melawan Luton pada hari Sabtu. Kini, dia telah disahkan akan menghilang untuk jangka waktu yang lama.

Bagaimanapun, berita lebih baik untuk rakan senegaranya, Rasmus Hojlund, yang juga terkeluar dari pertandingan akhir minggu lalu akibat kecederaan. United berharap pemain penyerang itu akan kembali sebelum akhir bulan ini.

Perlawanan mereka yang seterusnya akan berlangsung selepas cuti antarabangsa apabila mereka pergi ke Everton dalam Liga Perdana pada 26 November.

Christian Eriksen dikeluarkan kerana kecederaan lutut ketika menentang Luton. Foto: AFP

Pengurus kelab, Erik Ten Hag sudah mempunyai beberapa masalah kecederaan untuk ditangani. Casemiro dan Lisandro Martinez tidak dijangka kembali ke pasukan ini sehingga tahun baru.

Luke Shaw, Tyrell Malacia, Jonny Evans dan Aaron Wan-Bissaka juga tidak dapat hadir pada hari Sabtu. United telah mengalami permulaan yang sukar untuk musim ini dengan kehilangan sembilan daripada 18 perlawanan mereka dalam semua pertandingan.

Namun dalam Liga Perdana Inggeris, mereka telah memenangi empat daripada lima perlawanan terakhir mereka, satu pecutan yang menyaksikan mereka naik ke tangga keenam dalam jadual.

Rasmus Hojlund juga mengalami kecederaan dalam pertembungan dengan Luton. Foto: EPA

United berada lima mata di belakang Tottenham di tempat keempat dan tujuh mata di belakang Manchester City di tangga teratas.

Di Liga Juara-Juara, United berada dalam bahaya dan hampir tersingkir di peringkat kumpulan selepas tiga kekalahan daripada empat perlawanan. Kelab ini juga telah tersingkir dari Piala Carabao selepas Newcastle mengalahkan mereka 3-0 awal bulan ini.