KOMENTAR

Oleh MOHD FARIQ

SEMALAM kita semua telah menyaksikan satu tranformasi baharu telah berlaku kepada Harimau Malaya selepas kejayaan mengikat China 1-1 dalam aksi perlawanan persahabatan di Stadium Pheonix Hill Chengdu, China.

Ironi sebelum ini pasukan kebangsaan kelihatan bergelut menentang pasukan besar seperti China yang menduduki ranking ke-80 dunia.

Namun keputusan seri 1-1 dan 2-2 menentang Syria yang berada kedudukan ke-94 dunia sepanjang siri jelajah perlawanan persahabatan ini.

Apatah lagi kualiti perlawanan semalam di mana mereka menunjukkan satu prestasi cemerlang mengikat China telah menampakkan kebangkitan kecil Harimau Malaya dalam persiapan menuju Piala Asia 2024 Qatar, Januari depan.

Sekalung tahniah kepada ketua jurulatih Harimau Malaya, Kim Pan-gon seolah-olah telah ‘pasang satu aplikasi’ di dalam kepala setiap pemain-pemain kebangsaan iaitu mentaliti kemenangan.

Siri kejayaan manis di Chengdu ini wajar diberikan kredit kepada seluruh barisan kejurulatihan Pan-gon, bersama pembantunya, Pau Marti Vicente serta jurulatih penjaga gol, Cho Junho; jurulatih kecergasan, Jihyeon Park dan jurulatih analisis prestasi, Lim Jaehun serta di sebalik tabir yang terlibat dalam menggerakkan tulang belakang skuad kebangsaan.

May be an image of 5 people, people playing football, people playing American football and text

Lihatnya keyakinan Faisal Halim, ketenangan Dion Cools dan kesungguhan Matthew Davies telah membuktikan segalanya.

Pun begitu, lumrah dalam bermain secara berpasukan sudah tentu ada pemain yang mengalami fasa jatuh dan bangun dalam karier namun ia adalah perkara normal dalam bola sepak.

Baik pemain di atas padang mahupun di bangku simpanan, semangat waja pemain jelas terpancar menunjukkan betapa mereka bermain di atas semangat nama Malaysia.

Pun begitu, ramai yang tidak tahu betapa sukarnya Presiden Persatuan Bolasepak Malaysia (FAM), Datuk Hamidin Mohd Amin untuk ‘menculik’ khidmat bekas pengendali Hong Kong ini dari Korea.

Penuh laluan berliku dihadapi Hamidin sebagaimana beliau banyak disuarakan mengambil sentuhan jurulatih Eropah tetapi tegas dengan pendiriannya untuk membawa Pan-gon ke bumi Malaysia.

May be an image of 2 people and text that says "TEAM 124568 x MUNICH FLASH SUKAN KELME"

Bermula cabaran Hamidin yang berlaku di belakang tabir tanpa pengetahuan penyokong apabila Persatuan Bolasepak Korea Selatan (KFA) enggan melepaskan khidmat Pengarah Teknikalnya ketika itu menyertai Malaysia.

Ini kerana Pan-gon antara individu yang bertanggungjawab mengubah masa depan bola sepak Korea Selatan melalui sains sukan yang diterapkan dalam latihan, sesi pemulihan dan sebagainya.

Ketegangan kecil turut berlaku ketika rundingan di antara kedua-dua pihak sehingga melibatkan perbincangan pihak tertinggi pengurusan Korea Selatan tetapi sentuhan peribadi Hamidin memastikan Pan-gon sah menjadi milik Harimau Malaya.

Hasilnya bukan sahaja keputusan positif termasuk menamatkan penantian selama 43 tahun ke Piala Asia tetapi peminat-peminat sudah mula nampak tranformasi karakter pemain menjadi lebih kuat dan gagah.

Mungkin tidak keterlaluan untuk mengatakan semua orang sudah mula teruja untuk melihat pasukan kebangsaan bermain lebih kerap di jendela antarabangsa.

Menjelang persiapan dalam tempoh tiga bulan sebelum turun ke Qatar, peminat-peminat sudah pasti mahu melihat Harimau Malaya terus kekal momentum.

Naikkan graf prestasi dengan lebih drastik agar Harimau Malaya memberikan keyakinan serta harapan kepada penyokong bahawa kunjungan ke Qatar bukan sekadar pelengkap jadual sebaliknya turun sebagai salah satu pasukan yang akan memberikan kejutan jika mereka memandang rendah terhadap Malaysia.

Teruskan prestasi luar biasa ini dan harapan besar menggunung disandarkan kepada Pan-gon yang diharap akan terus melakarkan kejutan di masa akan datang.

Manfaatkan segalanya ilmu untuk diturunkan kepada pasukan kebangsaan termasuk sesi lawatan Pan-gon ketika Barcelona pada April lalu di mana tak rugi bola sepak ikut jejak langkah dengan kelab gergasi dunia tersebut.

Destinasi seterusnya Pesta Bola Merdeka!

Demi lencana di dada!

ARTIKEL BERKAITAN:

Persahabatan Antarabangsa Tier 1 : Harimau Malaya, China sama liat