PEMAIN nombor lima dunia, Lee Zii Jia mungkin menghadapi detik yang sukar untuk mengekalkan rekod tanpa kalahnya di Terbuka Indonesia jika diukur kepada undian kejohanan.

Pemain berusia 24 tahun itu berkemungkinan bertemu penyandang juara dunia Singapura, Loh Kean Yew, Anders Antonsen dari Denmark dan Viktor Axelsen dalam perjalanan ke final perseorangan lelaki yang bermula dari 14 hingga 19 Jun di Jakarta.

Dia telah diundi untuk menentang Sitthikom Thammasin dari Thailand pada pusingan pertama. Jika dia berjaya mengatasinya, dia akan menghadapi pemenang seluruh India sama ada P Kashyap dan Sameer Verma.

Jika dia berjaya, dia mungkin akan bertemu Kean Yew atau Antonsen di peringkat lapan terakhir. Cabaran utamanya mungkin berada di separuh akhir di mana dia dijangka bertembung dengan pilihan utama, Viktor Axelsen.

Zii Jia tidak pernah memenangi Terbuka Indonesia. Malah, pemain Malaysia terakhir yang memenanginya ialah Datuk Lee Chong Wei pada 2016.

Di atas kertas, pemain negara kelihatan seperti berada pada tahap terbaik dan telah mengatasi semua cabaran yang dilemparkan kepadanya dalam tiga perlawanan terakhirnya iaitu Kejohanan Asia di Manila, Piala Thomas Akhir dan Terbuka Thailand di Bangkok.

Malah, selepas kemenangan di Thailand, dia naik satu anak tangga ke tangga kelima dunia, yang merupakan kedudukan terbaik kerjayanya.

Sementara itu, rakan sepelatih Zii Jia, Liew Daren juga akan berusaha untuk membuat kejutan dalam kejohanan itu.

Daren menikmati kebangkitan dalam prestasi sejak kebelakangan ini dan mencecah ranking 30 teratas buat kali pertama dalam tempoh dua tahun apabila naik ke tempat ke-28 selepas mara ke separuh akhir Terbuka Thailand.

Bagaimanapun, dia harus melepasi pusingan pembukaan menentang pemain ranking ke-17, Hong Kong Lee Cheuk Yiu tetapi berdepan tugas sukar menentang sama ada juara Sukan SEA Hanoi dari Thailand Kunlavut Vitidsarn atau pemain nombor empat dunia dari Taiwan, Chou Tien-chen di fasa seterusnya.