PEMAIN England, Phil Foden kasihan melihat jurulatih Gareth Southgate menjadi sasaran kegusaran penyokong Three Lions semasa Euro 2024.

Prestasi England yang tidak meyakinkan menjadikan Southgate menjadi sasaran untuk ‘ ditembak’ peminat. Southgate dianggap tidak layak untuk melatih skuad St George’s Cross kerana dia tidak dapat membawa England ke perlawanan yang menyenangkan mata.

Penghinaan terhadap Southgate membuatkan Foden berasa kasihan dengan jurulatih dan senior dalam pasukan kebangsaan England.

Menurut pemain Manchester City itu, gaya permainan England di atas padang tidak menggambarkan latihan yang dipimpin oleh Southgate.

“Saya kasihan dengan Gareth. Dalam latihan, dia memberitahu kami untuk menekan dan kekal di zon pertahanan lawan dan saya fikir kadang-kadang itu harus datang dari pemain sendiri. Kami perlu menjadi pendahulu. Dalam perlawanan, kami boleh bersama dan mencari penyelesaian ,” kata Foden seperti yang dipetik oleh ESPN.

“Kami sudah lebih kerap bercakap mengenai perkara ini. Jika ia berulang dalam perlawanan, kami boleh berkumpul dan mencari penyelesaian, lihat di mana silapnya dan sesuaikan tekanan yang kami gunakan,” jelasnya.

Menurut Foden, pemain mesti berkongsi beban kesalahan yang telah diletakkan sepenuhnya kepada Southgate.

“Tidak banyak yang boleh dilakukan oleh jurulatih. Dia menyediakan anda dalam sistem dan memberitahu anda cara menekan. Jika ia tidak berkesan, anda harus (menyelesaikan),” kata Foden.

Pada peringkat suku akhir, England akan menentang Switzerland, yang menunjukkan prestasi cukup memberangsangkan dalam fasa kumpulan dengan mengekang Jerman dan menghantar pulang juara bertahan Itali pada pusingan 16.