NOVAK Djokovic berkata bapanya, Srdjan, tidak berniat untuk menyokong sebarang jenis ‘inisiatif perang’ selepas dirakam dengan sekumpulan penyokong Rusia di Terbuka Australia.

Djokovic mara ke final Terbuka Australia yang ke-10 selepas menewaskan Tommy Paul dari Amerika Syarikat dalam straight set.

Menjelang perlawanan, penganjur kejohanan berkata mereka telah memberi taklimat dan mengingatkan pemain dan rombongan mereka tentang dasar kejohanan berkenaan bendera dan simbol.

Pada hari Rabu, muncul video mengenai bapa Djokovic dengan sekumpulan penyokong yang memegang bendera Rusia dan memaparkan simbol Z, yang dilihat sebagai tanda sokongan terhadap Rusia dan pencerobohannya ke atas Ukraine.

Simbol itu telah dilihat pada peralatan dan pakaian Rusia di Ukraine.

Foto yang memperlihatkan Srdjan memegang poster dan simbol Z yang hangat diperkatakan menjelang final, esok.

Srdjan Djokovic berkata dia tidak akan berada di tempat penonton untuk menonton separuh akhir anaknya, sambil menambah bahawa dia berada di Melbourne untuk menyokong anak saya sahaja dan tidak berniat untuk menyebabkan tajuk berita atau gangguan sedemikian.

“Ayah saya, seluruh keluarga saya, dan saya sendiri, telah melalui beberapa peperangan semasa tahun 90-an.

“Seperti yang bapa saya nyatakan, kami menentang perang, kami tidak akan menyokong sebarang keganasan atau sebarang peperangan.

“Kami tahu betapa dahsyatnya keadaan itu untuk keluarga, bagi orang di mana-mana negara yang sedang melalui peperangan,” jelas Djokovic.

Sebagai seorang kanak-kanak yang membesar di Belgrade, Djokovic menjalani kempen pengeboman selama 78 hari NATO pada tahun 1999, yang bertujuan untuk menamatkan kekejaman yang dilakukan oleh tentera presiden Yugoslavia ketika itu Slobodan Milošević terhadap etnik Albania di wilayah Kosovo.

Djokovic menambah bahawa bapanya, seperti yang berlaku sepanjang Terbuka Australia, telah pergi bertemu dengan peminat, yang kebanyakannya mempamerkan bendera Serbia, untuk mengucapkan terima kasih atas sokongan mereka selepas suku akhir Terbuka Australia.

“Saya mendengar apa yang dia katakan dalam video itu. Dia berkata, ‘Cheers.’ Malangnya, beberapa media telah menafsirkannya dengan cara yang benar-benar salah.

“Saya minta maaf kerana ia telah meningkat begitu banyak. Tetapi saya harap orang ramai faham bahawa tidak ada niat sama sekali untuk menyokong apa-apa jenis inisiatif perang atau apa-apa seperti itu.

“Ayah saya … Dia fikir dia sedang bergambar dengan seseorang dari Serbia. itu sahaja. Dia teruskan,” tegas Djokovic.

Djokovic melangkah ke pentas final selepas menewaskan Tommy Paul.

Ditanya sama ada bapanya akan kembali ke stadium untuk perlawanan akhir Ahad menentang Stefanos Tsitsipas, Djokovic berkata dia akan tunggu dan lihat.

“Saya harap dia akan berasa baik untuk berada di gelanggang kerana saya mahu dia berada di sana untuk perlawanan akhir,” katanya.

Kehadiran bendera dan simbol Rusia di Terbuka Australia telah menjadi punca kontroversi sepanjang kejohanan itu.

Pada minggu pertama, penganjur melarang penonton daripada mempamerkan bendera Rusia dan Belarus, dan pada hari Rabu, mereka berkata empat orang telah dikeluarkan dari Melbourne Park kerana memaparkan imej pro-perang.

Beberapa orang Ukraine, termasuk pemain semasa Marta Kostyuk dan bekas pemain Alexandr Dolgopolov, telah bersuara menentang kehadiran bendera Rusia dan simbol Z pada kejohanan itu.

Di gelanggang, Djokovic berada dalam prestasi cemerlang sejak dua minggu lalu dan menjadi pilihan utama untuk mengalahkan Tsitsipas dalam perlawanan akhir perseorangan lelaki.

Jika dia melakukannya, dia akan memenangi gelaran Terbuka Australia ke-10 dan mahkota grand slam ke-22, untuk sama -sama dengan Rafael Nadal di bahagian atas senarai lelaki sepanjang zaman.