LEGENDA bola sepak Inggeris, Terry Venables meninggal dunia pada usia 80 tahun selepas melawan penyakit dideritainya.

Venables menghembuskan nafas terakhirnya pada Ahad waktu tempatan. Bekas pengurus pasukan kebangsaan England itu meninggal dunia setelah lama bertarung dengan penyakit.

Kerjaya bola sepak Venables bermula dengan Chelsea pada tahun 1960. Dia kemudian berpindah ke Tottenham Hostspur pada tahun 1996 dan menamatkan kerjaya profesionalnya sebagai pemain pinjaman kepada St Patrick’s Athletics.

Selepas bersara, Venables meneruskan kerjayanya sebagai jurulatih. Dia telah menguruskan Barcelona, ​​​​Tottenham Hotspur dan pasukan kebangsaan England.

“Kami benar-benar terharu dengan kehilangan suami dan bapa yang baik yang meninggal dunia dengan tenang semalam selepas sakit lama,” kata keluarga itu dalam satu kenyataan.

Keluarga itu juga meminta privasi untuk meratapi kehilangan seorang lelaki yang mereka kagumi.

Persatuan Pengurus Liga Perdana turut merakamkan ucapan takziah.

Image

“LMA sangat sedih mendengar berita pemergian ahli kami dan bekas presiden LMA Terry Venables,” tulis LMA.
Bekas kapten pasukan kebangsaan England, Gary Lineker, yang pernah diuruskan oleh Venables di Barcelona, ​​​​juga tidak ketinggalan merakamkan ucapan takziah.

“Saya sangat sedih mendengar Terry Venables telah meninggal dunia. Jurulatih terbaik dan paling inovatif dan saya mempunyai keistimewaan dan kegembiraan untuk bermain di sana (Barcelona),” tulis Lineker.

Tottenham mengumumkan bahawa mereka akan memberi penghormatan dengan bertepuk tangan beberapa saat sebelum perlawanan Liga Perdana Inggeris menentang Aston Villa malam ini. Lilitan lengan hitam sebagai tanda takziah juga akan dipakai oleh pemain The Lilywhites.