SAINGAN kumpulan B, hoki lelaki Sukan Asia 2022, kini terarah kepada perebutan tiga penjuru antara Malaysia, Korea Selatan dan China, selepas Malaysian Tigers tunduk 3-4 kepada seteru utama, Korea Selatan di Stadium Gongshu Canal Sport Park.

Tiga pasukan kini berkongsi sembilan mata iaitu Malaysia, Korea Selatan dan China namun skuad bimbingan A Arulselvaraj masih memimpin carta, berbekalkan kelebihan perbezaan jaringan yang besar.

Namun, China berpeluang mendahului Kumpulan B sekiranya mereka berjaya menewaskan Thailand, malam ini.

Korea Selatan yang sebelum ini dikejutkan dengan kekalahan 2-3 kepada China, perlu meraih kemenangan bagi memastikan mereka kembali ke landasan bagi memburu slot ke separuh akhir.

Kubu Korea Selatan ‘roboh’ seawal minit kelima menerusi gol padang Mohamad Ashran Hamsani sebelum Korea Selatan mengikat kedudukan menerusi pukulan penalti Jang Jonghyun (m11).

Aksi sengit diperagakan kedua-dua pasukan yang terus mengasak dan Malaysia berjaya mendahului di hujung suku kedua hasil jaringan Faizal Saari yang bermula daripada pukulan sudut penalti.

May be an image of 1 person, playing tennis and text that says "× MUNICH FLASH SUKAN KELME:"

Suku ketiga lebih rancak apabila Korea Selatan mengikat kedudukan hasil gol padang Lee Nam Yong di awal suku kedua sebelum Malaysia sekali lagi memimpin perlawanan selepas Razie menyudahkan pukulan penalti pada minit ke-44.

Namun kelebihan itu tidak bertahan lama apabila Jonghyun menghukum Malaysia menerusi pukulan sudut penalti untuk kedua-dua pasukan terikat 3-3 ketika aksi berbaki 15 minit.

May be an image of 2 people, people playing tennis, people playing hockey and text

Malaysia terlepas peluang meledak gol keempat apabila pukulan sudut penalti Razie diselamatkan Kim Jaehyeon dan Korea Selatan mendapatkan gol kemenangan mereka pada minit ke-55 menerusi pukulan penalti Yang Jihun.

Selepas ini, Malaysia akan berdepan tuan rumah, China yang dijangka menjadi satu lagi aksi perebutan juara Kumpulan B sementara Korea Selatan menentang Oman, pada Isnin.