PENGANJUR Liga M5, Alique Sports Industry telah menandatangani memorandum persefahaman (MoU) dengan Uniti Waqi Sdn. Bhd bagi memeriahkan lagi penganjuran liga bola sepak amatur di Malaysia.

Pengurus Operasi Alique Sports Industry, Shilachi Rizal berkata, kerjasama pihaknya dengan Uniti Waqi diharap dapat membuka peluang kepada penglibatan lebih banyak sektor korporat dalam penganjuran liga bola sepak.

“Uniti Waqi Sdn. Bhd. adalah sebuah syarikat yang berpengalaman dalam kutipan dana dan perkhidmatan perundingan dan perniagaan sekali gus dapat membantu memeriahkan lagi pertandingan liga amatur di Malaysia.

“Usaha ini akan membantu untuk mencungkil dan melahirkan lebih ramai bakat-bakat baru dalam arena bola sepak tanah air dan meningkatkan kualiti pasukan bola sepak yang bertanding di peringat tertinggi,” katanya dalam kenyataan.

Majlis menandatangani MoU itu diadakan sempena perlawanan akhir Liga M5 Alique Amisi Physio baru-baru ini sambil disaksikan Timbalan Presiden Persatuan Bolasepak Malaysia (FAM), Datuk Mohd. Yusoff Mahadi.

MoU berkenaan ditandatangani oleh Shilachi bagi pihak Alique Sports dan Pengarah Uniti Waqi Sdn. Bhd., Dr. Syed Omar Syed Agil.

Menurut Shilachi, Uniti Waqi Sdn. Bhd. juga telah dilantik oleh Yayasan Uniti untuk menjalankan projek-projek penajaan dan kebajikan serta wakaf di serantau ASEAN.

“Dana tajaan yang diberikan oleh penaja akan disalurkan melalui Yayasan Uniti yang berdaftar dengan Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) yang akan membolehkan pihak penaja mendapatkan pengurangan cukai,” katanya.