PENGARAH Sukan Barcelona, Deco menafikan laporan bahawa pasukannya terpaksa menjual Frenkie De Jong. Ini kerana, Barcelona masih mampu membayar gaji pemain tengah itu musim depan.

Umum mengetahui bahawa kewangan Barcelona tidak berjalan dengan baik. Mereka dilaporkan perlu mengurangkan perbelanjaan mereka ditambah menambah pendapatan mereka supaya mereka boleh menjalankan aktiviti biasa pada musim panas depan.

Salah satu langkah yang dilaporkan akan diambil oleh Barcelona ialah menjual beberapa pemain mereka yang mempunyai gaji yang sangat tinggi. Salah seorang daripada mereka ialah Frenkie De Jong.

Pemain tengah pasukan kebangsaan Belanda itu dilaporkan mempunyai gaji tertinggi dalam skuad Barcelona sekarang dan dia dilaporkan enggan mengurangkan gajinya. Akibatnya, khabarnya Barcelona akan menjual De Jong pada musim panas ini.

Image

De Jongsangat gembira di Barca, dan harap dapat kekal di Camp Nou untuk bertahun-tahun.

Dalam wawancaranya di Radio Catalunya, Deco menafikan laporan bahawa Barcelona tidak mampu membayar gaji De Jong. Katanya, berita yang disebarkan itu adalah tidak benar.

“Saya tidak boleh menjawab mengenai gaji Frenkie kerana saya hanya berkhidmat dalam jawatan ini musim ini,” kata Deco.

“Tiada sesiapa di kelab ini mengatakan bahawa kami tidak boleh membayar gajinya dan kami perlu menjualnya. Itu tidak benar.”

Deco turut mengulas kekesalan De Jong yang suatu ketika dahulu berang dengan media kerana khabar angin mengenai perpindahannya. Katanya, sudah menjadi lumrah pemain tengah itu berasa jengkel.

Image

Deco turut memberikan pandangan mengenai kekesalan De Jong terhadap khabar angin  yang tersebar di media. 

“Apabila kami membincangkan sesuatu dengan ejen pemain, kami tidak mahu mendedahkannya kepada umum. Saya lebih suka menyimpan perbincangan dalam diri kami,” sambung Deco.

“Frenkie adalah manusia, sama seperti kita. Apabila dia merasakan ada berita palsu mengenainya, wajarlah dia marah. Dia sangat layak menyuarakan kekecewaannya,” katanya.

Dalam sidang medianya beberapa waktu lalu, De Jong menegaskan dia masih gembira di Barcelona.

Dia berkata masih gembira di Barcelona dan tidak mempunyai rancangan untuk menukar kelab.