PEMAIN-pemain Chelsea bakal menerima imbuhan 1 juta paun jika berjaya menewaskan Liverpool dalam perlawanan akhir Piala FA yang akan berlangsung di Wembley pada Sabtu ini.

Pengendali The Blues, Thomas Tuchel menyedari pasukannya turun sebagai ‘underdog’  bertemu Liverpool, yang kini memburu semua trofi kejuaraan musim ini. 

Bagaimanapun, tiada bonus tambahan yang diberikan kepada Chelsea sekiranya mereka berada dalam kelompok empat terbaik Liga Juara-Juara. 

Ia sedikit berbeza dengan pasukan lain yang turut memberi bonus sekiranya pasukan masing-masing layak ke separuh akhir Liga Juara-Juara. 

Sebelum ini, anak buah Tuchel memiliki kesempatan terbaik menerima imbuhan sebanyak 10 Juta paun sekiranya berjaya merangkul Trofi Liga Juara-Juara, namun ianya disia-siakan setelah tewas di peringkat suku akhir bertemu Real Madrid. 

Sementara itu, Chelsea turut mengesahkan tajaan dari firma WhaleFin yang akan menaja jersi baharu untuk kempen 2022/2023 dengan kontrak bernilai 20 juta paun setahun dua kali melebihi perjanjian kelab tersebut bersama Hyundai sebelum ini. 

Jenama kereta Korea Selatan itu telah menggantung kerjasama mereka dengan Chelsea ekoran penggantungan pemilik kelab terdahulu, Roman Abramovich yang dikenakan kerajaan United Kingdom terhadapnya.