SENTIASA ada yang pertama untuk segalanya termasuk Derby Manchester yang akan berlangsung pada perlawanan akhir Piala FA 2022/2023 antara Manchester City bertemu Manchester United.

Kedua-dua pasukan dari Manchester itu menjadi finalis Piala FA selepas menewaskan lawan mereka dari pusingan ketiga hingga separuh akhir. City terlebih dahulu mengesahkan tiket ke final di separuh akhir di Wembley pada Sabtu.

The Citizens menewaskan pasukan Liga Kejuaraan Sheffield United dengan jaringan 3-0 menerusi hatrik Riyad Mahrez. Langkah City diikuti United ketika menghadapi Brighton & Hove Albion pada Isnin pagi tadi.

Perjuangan The Red Devils lebih sukar kerana walaupun begitu, mereka terpaksa berdepan tentangan sengit Brighton. Sepanjang 120 minit, United berada di bawah tekanan berbanding Brighton, yang lebih dominan.

Apabila perlawanan terpaksa ditamatkan menerusi sepakan penalti, United menunjukkan mentaliti pasukan yang besar dengan menewaskan Brighton dengan jaringan 7-6.

Kejayaan United ke final Piala FA bermakna mereka mencipta duel Derby Manchester di Wembley pada 3 Jun depan. Ini kali pertama aksi City dan United bertanding di puncak saingan.

Bagi United, ini adalah perlawanan akhir Piala FA ke-21 yang menjadikan kelab itu menyamai rekod Arsenal kerana mereka paling kerap menjadi finalis. United juga buat kali ketiga layak ke dua piala domestik terakhir, FA dan Piala Liga Inggeris, 1982/1983 dan 1993/1994.

City dan United menewaskan satu sama lain di laman sendiri musim ini. City pertama kali menang 6-3 pada Oktober 2022, sebelum United membalas dengan skor 2-1 pada Januari.

Siapa yang anda fikir akan memenangi perlawanan akhir Piala FA?