JURULATIH Portugal Roberto Martinez menegaskan pasukannya tidak memandang rendah Georgia tetapi mengakui mereka sepatutnya dikalahkan apabila tewas 2-0 dalam perlawanan terakhir kumpulan Euro 2024 awal pagi Khamis.

Gol awal Khvicha Kvaratskhelia dan penalti pada separuh masa kedua oleh Georges Mikautadze memberikan Georgia kemenangan menakjubkan di Gelsenkirchen yang menyaksikan mereka layak ke pusingan 16 dalam penampilan pertama mereka di pertandingan itu.

Bagaimanapun, Portugal telah pun layak ke pusingan seterusnya sebagai pemenang Kumpulan F dan Martinez melakukan lapan pertukaran pada kesebelasan utamanya.

“Kami tidak memandang rendah Georgia tetapi memang benar mereka bermain perlawanan terbesar dalam sejarah mereka,” kata Martinez selepas Portugal mengalami kekalahan kompetitif pertama mereka sejak Piala Dunia 2022.

Khvicha Kvaratskhelia mengejutkan Portugal dengan menjaringkan gol pertama perlawanan. (Sumber Gambar: AFP)

“Kami bermain perlawanan terakhir apabila kami sudah berada di puncak kumpulan kami dan sukar untuk kami menyamai keamatan mereka.”

Dia menambah: “Kami melepaskan gol awal yang mana Georgia mahu dan perlukan.

“Kemudian selepas itu kami tidak mempunyai kejelasan, atau bola akhir yang cukup bagus, untuk masuk ke gawang, dan penjaga gol mereka bermain dengan sangat baik.

“Kami tidak dapat menjaringkan gol yang memberikan Georgia kekuatan dan kepercayaan tambahan, dan mereka berhak mendapat kemenangan.”

Hanya kapten Cristiano Ronaldo, Joao Palhinha dan penjaga gol Diogo Costa mengekalkan tempat mereka dalam pasukan utama Portugal berikutan kemenangan 3-0 ke atas Turki yang telah merangkul tempat 16 terakhir mereka dengan berbaki satu perlawanan.

Martinez juga menggantikan Ronaldo pada pertengahan separuh masa kedua, dan dia mengakui dia melakukan banyak perubahan dengan melihat pada perlawanan peringkat 16 terakhir mereka yang akan datang, pada Isnin di Frankfurt.

“Objektifnya adalah untuk memastikan pemain bersedia sebaik mungkin untuk pusingan 16 terakhir.

“Tidak dinafikan ia menyumbang kepada keputusan akhir, tetapi kami terus berusaha untuk mendapatkan kembali gol,” katanya sambil mengadu bahawa penalti Georgia lembut dan pasukannya sepatutnya mempunyai gol tersendiri.

Ada kalanya saya rasa kita tidak bernasib baik. VAR sangat tidak konsisten kerana pada minit ke-27 terdapat penalti yang lebih jelas ke atas Cristiano Ronaldo berbanding penalti yang diberikan menentang Antonio Silva.

Georgia berjaya melayakkan diri ke pusingan 16 terakhir dalam kejohanan antarabangsa pertama mereka. (Sumber Gambar: Getty Images)

“Pemain secara individu menunjukkan apa yang mereka boleh lakukan, tetapi bagi Georgia ia adalah perlawanan bersejarah dan kami tidak sepadan dengan tahap keamatan yang diperlukan.”

Portugal kini tahu lawan peringkat 16 terakhir mereka ialah Slovenia, yang mereka tewas 2-0 dalam perlawanan persahabatan pada Mac.

Martinez berkata tiada prospek pihaknya akan memandang ringan mereka.

“Saya fikir perkara penting ialah ingat tiada perlawanan mudah. Ini bukan persahabatan. Kami perlu lebih bersedia dari sudut psikologi,” katanya.