KEJUTAN berlaku apabila Nualphan Lamsam telah melepaskan jawatan pengurus pasukan kebangsaan Thailand dalam satu kenyataan di laman sosial peribadi milik beliau pada Ahad.

Terkenal sebagai Madam Pang, beliau memegang tanggungjawab sebagai pengurus Thailand sejak 23 Ogos 2021, dengan jumlah keseluruhan adalah 890 hari sepanjang tempoh perkhidmatan buat skuad Gajah Perang itu.

Keputusan yang diambil Madam Pang meninggalkan skuad kebangsaan Thailand itu secara tiba-tiba itu adalah kerana beliau mahu memberikan tumpuan penuh kepada kempennya untuk jawatan Presiden Persatuan Bola Sepak Thailand (FAT).

May be an image of football, crowd and text

“23 Ogos 2021 adalah hari yang tidak akan dilupakan Pang. Hari pertama Pang mengambil alih jawatan pengurus pasukan kebangsaan Thailand, pasukan senior dan B-23.

“Pang ingin mengucapkan terima kasih kepada Jeneral Somyot Phumphanmuang, (Presiden FA Thailand) kerana mempercayai Pang untuk melakukan kerja penting ini, sepanjang 890 hari yang lalu.

“Pang percaya bahawa Pang berdedikasi untuk melakukan segala-galanya mengikut kemampuannya. Itulah yang boleh dilakukan oleh seorang pencinta bola sepak Thailand,” katanya.

May be an image of 2 people, people playing football and text

Era Madam Pang menyaksikan pasukan Thailand menjadi juara Asean dua kali dan mara ke Pusingan 16 Piala Asia AFC 2023 di Qatar dengan prestasi terbaik peringkat kumpulan dalam sejarah.

“Ini membuatkan Pang amat gembira dan bangga. Itu telah menjadi sebahagian daripada memacu bola sepak Thailand.

“Sudah tentu, Pang tidak boleh melakukan semua ini seorang diri. Tetapi ia memerlukan kerjasama daripada #TeamThailand di seluruh negara, sama ada atlet, jurulatih, kelab, atau rakan kongsi dalam dan luar industri yang telah mengorbankan tenaga, masa dan dana mereka untuk menyertai acara kebangsaan yang besar ini untuk menjayakannya.

“Paling penting, pemain ke-12 ialah peminat bola sepak Thailand, yang merupakan dorongan terbesar kami dalam kerja kami. dan bersaing dalam setiap perlawanan Pang ingin mengucapkan terima kasih kepada semua orang dari hati saya,” katanya.

Jelas jutawan berusia 57 tahun itu, beliau harus mengucapkan selamat tinggal daripada jawatannya.

Katanya lagi, tidak kira apa keputusannya pada 8 Februari nanti, Pang mengesahkan hasratnya dan berjanji akan menumpukan pengetahuannya kepada industri bola sepak Thailand supaya menjadi lebih baik setiap hari.