KETUA Jurulatih Johor Darul Ta’zim (JDT), Benjamin Mora gembira dengan aksi yang ditampilkan oleh barisan pemainnya dan menganggap kemenangan ke atas Petaling Jaya FC (PJ City) adalah kerana mereka berjaya mengawal perlawanan dari awal permainan.

Walaupun sesekali diancam oleh barisan PJ City yang kompak namun Mora lega kerana mereka dapat mengawal situasi itu sejak dari awal dan gembira dengan cara keempat-empat jaringan yang dihasilkan.

Dia juga menegaskan mengapa dia mengeluarkan Natxo Insa selain memuji peranan Afiq Fazail yang mengawal bahagian tengah JDT selain menjelaskan beberapa perkara mengenai pemain baharu, Daniel Ting.

“PJ City sentiasa memberikan aksi yang bagus serta agresif dan ianya memberikan kami permainan yang sukar. Namun kami keluar dengan bertenaga dan berjaya mengawal perlawanan terutama selepas menjaringkan gol. Kami dapat mengawal situasi dari awal meskipun mereka sesekali mengancam tetapi pemain mempamerkan aksi cemerlang dan saya gembira.

“Mereka juga bermain secara kompak dan tidak memberi ruang kepada kami di bahagian tengah. Bagaimanapun kami mampu mengawal bola dan bermain sepantas yang mampu untuk cuba mencipta peluang tetapi ianya tidak begitu mudah seperti selalu.

“Natxo Insa baru sahaja kembali selepas kecederaan dan dengan jadual yang padat saya perlu melindunginya dan juga bersedia untuk menghadapi Melaka. Afiq Fazail adalah pemain tengah terbaik yang ada dan dia sentiasa menyinar buat pasukan

“Daniel Ting kini adalah sebahagian daripada pasukan dan sentiasa berpeluang untuk bermain dan kami akan memantau tahap kecergasan dan juga tahap keyakinannya. Dia juga perlu menyesuaikan diri dahulu dengan corak latihan kami kerana ianya berbeza dengan corak latihan pasukan lain.

“Dia adalah pilihan yang baik buat pasukan kerana kami mencari pemain pertahanan dengan kelebihan kaki kiri untuk menjadi saingan kepada Corbin Ong dan Daniel adalah calon yang baik,” jelas Mora ketika sidang media selepas perlawanan.

Ditanya tentang persiapan menentang Melaka United hujung minggu ini, Mora berkata meskipun Melaka tidak berada pada tahap terbaik, tetapi mereka tetap skuad yang baik dan kami akan berhati-hati dan akan berhadapan mereka secara berpasukan.