PEMANDU McLaren, Lando Norris menarik balik beberapa kritikannya terhadap Max Verstappen berhubung perlanggarannya ketika Grand Prix Austria kerana dia menegaskan pesaingnya itu tidak berhutang maaf kepadanya atas insiden itu.

Verstappen dari Red Bull dan Norris dari McLaren bertembung ketika mereka bersaing untuk mendahului pada peringkat penutupan perlumbaan hujung minggu lalu, dengan pemandu Britain itu terpaksa bersara daripada perlumbaan manakala Verstappen menduduki tempat kelima selepas insiden itu.

Verstappen diberi penalti 10 saat oleh steward kerana menyebabkan insiden itu, dan Norris berkata selepas perlumbaan dia akan hilang rasa hormat untuk juara dunia tiga kali itu jika dia tidak menerima tanggungjawab terhadap insiden itu.

Verstappen dan Norris bersaing untuk tempat pertama ketika Grand Prix Austria sebelum kedua-duanya berlanggar. (Sumber Gambar: F1)

Bagaimanapun, ketika bercakap di Silverstone menjelang Grand Prix Britain hujung minggu ini, Norris kelihatan berundur daripada kritikan awalnya apabila dia mengesahkan dia bercakap dengan Verstappen, dengan kedua-dua pemandu itu berkongsi persahabatan.

“Sejujurnya, saya rasa dia tidak perlu meminta maaf,” kata Norris. “Beberapa perkara yang saya katakan dalam pena selepas perlumbaan adalah lebih hanya kerana saya kecewa pada masa itu, banyak adrenalin, banyak emosi dan saya mungkin mengatakan beberapa perkara yang saya tidak semestinya percaya, terutamanya kemudian hari. dalam seminggu.

“Ia adalah sukar. Ia adalah insiden yang agak menyedihkan dari segi apa yang menamatkan kedua-dua perlumbaan kami. Ia bukan seperti pukulan, ia tidak seperti sedikit sentuhan yang jelas. Ia mungkin salah satu daripada hubungan terkecil anda boleh, tetapi dengan akibat yang cukup dahsyat untuk kami berdua, terutamanya untuk diri saya sendiri.

“Dia tidak perlu. Saya tidak mengharapkan permohonan maaf daripadanya. Saya tidak fikir dia harus meminta maaf. Saya fikir ia, seperti yang dikaji, perlumbaan yang bagus, kadang-kadang mungkin sangat dekat dengan kelebihan, tetapi seperti saya berkata kami telah bercakap mengenainya dan kami berdua gembira untuk berlumba lagi,” katanya dalam sesi media semalam.

Verstappen menegaskan bahawa di tengah-tengah kekecohan yang telah menyusuli insiden itu, satu-satunya kebimbangannya ialah memastikan pengekalan persahabatannya dengan Norris.

Pemandu Belanda itu mendedahkan bahawa Norris yang mula-mula menghubunginya pada hari Isnin lepas dengan Verstappen menyindir bahawa pesaingnya itu berusaha untuk menjelaskan komen yang telah dibuatnya selepas perlumbaan.