SKUAD futsal Pahang Rangers berjaya layak ke peringkat separuh akhir Kejuaraan Futsal Kelab AFF 2023 selepas mengatasi wakil Myanmar, Victoria University College 4-3 dalam aksi terakhir Kumpulan A yang berlangsung di Terminal 21 Korat, Nakhon Ratchasima pada Rabu.

Meskipun mendahului 4-0 pada awalnya, Pahang Rangers seakan hilang tumpuan dan membenarkan lawan merapatkan kedudukan kepada 4-3 sebelum terpaksa bertahan pada saat akhir untuk kemenangan tipis.

Pengendali Rangers, Gerard Casas mahu para pemainnya mengambil apa yang terjadi dalam perlawanan ini sebagai pengalaman dan pengajaran terbaik kerana apa sahaja boleh berlaku dalam satu perlawanan futsal.

“Kami bermula baik dengan segala perancangan menjadi untuk 15 minit pertama. Kemudian selepas mendahului 3-0 kami mula leka dan turunkan intensiti dan seakan-akan menjangkakan perlawanan sudah tamat.

“Pada waktu rehat separuh masa saya memberitahu pemain dalam futsal kelebihan tiga gol itu tiada makna kerana banyak yang mampu bangkit meskipun ketinggalan lima atau enam gol.

“Ini adalah pengajaran futsal yang sangat bagus buat skuad muda kami kerana setelah mendahului 4-0 mereka hampir samakan kedudukan dan singkirkan kami dari kejohanan kerana dalam futsal mentaliti harus fokus sepanjang 40 minit dan bukannya 35 minit.

Gerard Casas

“Perlawanan ini umpama final dan akhirnya kami menang dan layak ke separuh akhir. Itu yang paling penting dan kini kami akan raikan kejayaan ini seketika dan saya sangat gembira,” katanya selepas perlawanan.

Kejayaan ke separuh akhir akan menemukan Pahang Rangers dengan wakil Indonesia, Black Steel Papua FC pada Jumaat dan Gerard menjangkakan satu perlawanan yang sukar kerana lawan adalah pasukan terbaik setakat ini berdasarkan prestasi di peringkat kumpulan.

“Menjelang pertemuan dengan Black Steel Papua, kami mahu berehat dan tidur secukupnya terlebih dahulu kerana para pemain kepenatan selepas bermain dua perlawanan dalam tempoh dua hari berturut-turut.

“Black Steel menunjukkan tahap permainan yang hebat dan mungkin pasukan terbaik dalam peringkat kumpulan ini dengan mereka mempunyai pemain yang berbakat dengan fizikal yang baik dan saya jangkakan ianya satu perlawanan yang sukar buat kami,” tambahnya.

Jika menang, Pahang Rangers akan layak ke perlawanan akhir dan jika tewas mereka akan ke perlawanan penentuan tempat ketiga dan keempat bertemu lawan dari satu lagi perlawanan separuh akhir antara Hongyen Thakam dan Thai Son Nam dari Vietnam.