FOTO : KDA FC

KEPUTUSAN Malaysian Football League (MFL) mengumumkan pertukaran waktu sepak mula bagi perlawanan Piala FA antara Kedah Darul Aman FC menentang Bukit Tambun FC daripada waktu asal ke jam 6.30 petang menimbulkan reaksi berbeza daripada penyokong, khususnya mereka yang beragama Islam.

Pengasas Green Yellow Supporter Club (GYSC), Jusnaidi Johaari meluahkan kekecewaannya terhadap keputusan yang dilakukan oleh badan pengelola Liga M itu.

Menurutnya, MFL sepatutnya mempertimbangkan kepentingan majoriti penyokong yang beragama Islam.

“Pelawanan jam 6.30 petang telah menyukarkan penyokong untuk hadir memenuhi stadium kerana terlalu hampir dengan waktu solat Maghrib,” katanya kepada FLASH SUKAN.

Jusnaidi (kanan) harap pihak MFL mengkaji semula pertukaran jadual waktu sepak mula.

Walaupun pihak stadium menyediakan surau, Jusnaidi menekankan bahawa mana-mana stadium sekalipun agak gagal untuk memberi ruang yang mencukupi kepada jumlah penyokong yang ramai untuk menunaikan solat.

Dia juga mencadangkan agar perlawanan diawalkan kepada jam 5 petang atau dilewatkan kepada jam 8.15 malam, sebagai langkah terbaik untuk mengelakkan pertembungan dengan waktu solat Maghrib.

Cadangan Jusnaidi ini mendapat sokongan dari kalangan penyokong yang lain, yang turut merasakan bahawa perubahan waktu perlawanan ini tidak mengambil kira keperluan praktikal dan kebajikan penyokong. Mereka berharap agar MFL lebih peka dan mempertimbangkan faktor-faktor seperti ini dalam membuat keputusan pada masa hadapan.

Ramai penyokong berpendapat bahawa waktu perlawanan yang hampir dengan waktu solat Maghrib akan mengakibatkan kehadiran di stadium merosot.

“Walaupun surau disediakan, namun kesesakan dan kekangan ruang tetap menjadi isu utama,” kata seorang penyokong setia Kedah Darul Aman FC yang tidak ingin namanya disiarkan.

Mereka juga menyatakan bahawa kehadiran yang tinggi di stadium bukan sahaja memberikan sokongan moral kepada pasukan, tetapi juga menjana pendapatan kepada kelab melalui jualan tiket dan barangan rasmi.

May be an image of 6 people, people playing American football, people playing football and text that says "STADIUM aaa 品品級 WiI STREAT URAB STRER ZAU STREEI L LIGA red ASTREET GAV Grab MUNICH FLASH SUKAN KELME"

KDA FA akan beraksi pada waktu petang saingan pusingan 16 Piala FA di Stadium Darul Aman pada 14 Jun depan.

Oleh itu, keputusan untuk menukar waktu perlawanan kepada 6.30 petang mungkin akan memberi kesan negatif kepada aspek-aspek ini.

Dalam pada itu, penyokong berharap agar MFL dan pihak pengurusan stadium dapat mencari penyelesaian yang lebih baik untuk menangani isu ini.

“MFL perlu lebih memahami dan menghormati keperluan penyokong, terutamanya dalam konteks budaya dan agama.

“Kekecewaan ini kami dah sampaikan kepada pengurusan KDA FC dan khabarnya satu pengumuman akan dibuat oleh pihak kelab. Jadi saya harap waktu perlawanan ini dapat diubah agar menghormati penyokong yang beragama Islam,” kata Jusnaidi lagi.

Mereka juga mencadangkan agar MFL mengadakan sesi rundingan atau mendapatkan pandangan daripada kelab-kelab penyokong sebelum membuat keputusan penting seperti perubahan waktu perlawanan. Dengan cara ini, sebarang keputusan yang diambil akan lebih seimbang dan mengambil kira keperluan semua pihak.

Secara keseluruhannya, perubahan waktu sepak mula perlawanan Kedah Darul Aman FC menentang Bukit Tambun FC ini telah membuka perbincangan mengenai kepentingan memahami dan menghormati sensitiviti agama dalam sukan.

Para penyokong berharap agar isu ini dapat diselesaikan dengan bijaksana demi kepentingan semua pihak yang terlibat.