SELEPAS berakhirnya peringkat kumpulan Piala AFC 2022 yang menarik, semua calon juara akan mengetahui laluan ke final apabila undian peringkat kalah mati akan diadakan secara maya pada Khamis ini jam 3 petang.

Undian yang dinanti-nantikan ini juga akan menentukan hos yang berpotensi untuk Final Zonal dan Play Off Antara Zon dengan pasukan pertama yang diundi (Pasukan A) dari Zon Barat, Tengah dan Asean dan juga dari pot play off antara zon dijangka menjadi tuan rumah perlawanan masing-masing.

Undian akan dimulakan dengan pot Zon Barat yang diisi oleh pemenang Separuh Akhir Zon Barat 1 dan 2 yang akan ditentukan antara kelab Kuwait, Arabi SC dan kelab Oman, Al-Seeb manakala dua kelab Bahrain, East Riffa akan bertemu Al-Riffa pada 5 dan 6 September.

Sementara itu, PFC Sogdiana dari Uzbekistan yang memenangi kesemua perlawanan dalam Kumpulan E dan pemenang Kumpulan F, FC Khujand dari Tajikistan akan mengisi pot Zon Tengah.

Pemain KL City FC (merah) Zhafri Yahya ketika aksi saingan kumpulan Piala AFC baru-baru ini.

Dalam pot Zon Asean pula, dua bola akan diundi iaitu pemenang dua separuh akhir zon Asean yang akan ditentukan apabila wakil Indonesia, PSM Makassar akan bertemu kelab Malaysia, Kedah Darul Aman FC pada 9 Ogos diikuti kelab Vietnam, Viettel FC yang akan berhadapan Kuala Lumpur City FC pada 10 Ogos.

Pemenang Zon Selatan, ATK Mohun Bagan dari India dan juara Zon Timur, Eastern Long Lions dari Hong Kong akan mempunyai nama mereka bersama di dalam pot Play Off Antara Zon beserta pemenang dari Zon Tengah dan Zon ASEAN yang akan ditentukan pada 17 dan 24 Ogos.

Selepas bertarung hebat di peringkat kalah mati, pemenang Zon Barat akan berhadapan pemenang final Antara Zon dan akan menjadi tuan rumah bagi perlawanan akhir Piala AFC yang akan berlangsung pada 22 Oktober dimana juara akan dimahkotakan.