PROSES naturalisasi Jordi Amat dan rakanny, Sandy Walsh masih menunggu kelulusan daripada Kementerian Undang-undang dan Hak Asasi Manusia. Persatuan Sepak Bola Seluruh Indonesia (PSSI) berharap kedua-dua mereka dapat beraksi di Piala AFF 2022.

Kedua-duanya telah dinaturalisasikan oleh PSSI selepas pergi ke negara masing-masing pada April 2022. Malah mereka sempat menyertai latihan pasukan kebangsaan Indonesia sebelum Kelayakan Piala Asia 2023.

Namun akhirnya kedua-duanya gagal memperkuatkan pasukan kebangsaan Indonesia di peringkat kelayakan. Dalam perjalanan, mereka mendapat restu Dewan Perwakilan Rakyat Indonesia untuk menjadi warga negara Indonesia (WNI).

Portal Sport Detik melaporkan, PSSI juga berharap mereka dapat menjadi warganegara Indonesia sebelum akhir tahun ini. Dengan cara itu mereka sudah boleh muncul dalam Piala AFF yang akan diadakan pada pertengahan Disember 2022 – awal Januari 2023.

PSSI berharap Jordy Amat dan Sandy Walsh dapat memperkuatkan pasukan kebangsaan Indonesia pada Piala AFF 2022. Kedua-duanya belum selesai proses naturalisasi.

“Semoga mereka dapat menyertai Piala AFF. Sasaran kita sudah ada. Dan Alhamdulillah, kita hanya menunggu Kementerian Hukum dan Hak Asasi Manusia, ertinya angkat sumpah.

“Kita harap November ini, mudah-mudahan dapat direalisasikan. Semoga mereka dapat menyertainya pada bulan Disember,” kata Setiausaha Agung PSSI, Yunus Nusi.

Isu timbul apabila Piala AFF tidak termasuk dalam agenda Hari Perlawanan FIFA. Ada potensi Jordi Amat dan Sandy Walsh tidak akan diturunkan oleh kelab masing-masing ke Piala AFF.

Jordi Amat kini bermain untuk kelab Malaysia, Johor Darul Ta’zim. Manakala Sandy Walsh disenaraikan sebagai pemain untuk kelab Liga Belgium, KV Mechelen.

“Kami sedang berkomunikasi dengan kelab mereka, ada beberapa kelab yang juga sedang berehat ketika itu, sudah tentu mereka benarkan.

“Melainkan mereka berada dalam pertandingan dan pemain ini sangat diperlukan. Kami juga tidak boleh memaksa kerana ia bukan Hari Perlawanan FIFA,” kata Yunus lagi.