PERSATUAN Raket Skuasy Malaysia (SRAM) perlu diminta merancang program mereka kepada Jawatankuasa Road To Gold (RTG), dalam usaha mempersiapkan barisan pemain terbaik selepas sukan itu dipertandingkan kali pertama di Olimpik Los Angeles 2028 (LA28).

Presiden SRAM, Gerrard Monteiro berkata, Program RTG mahu pemain skuasy negara menempatkan diri dalam kedudukan ranking 10 terbaik dunia.

Untuk itu, pihaknya akan mengenalpasti dan mengemukakan empat nama masing-masing untuk barisan pemain lelaki dan wanita kepada Jawatankuasa RTG.

Aifa Azman (dua dari kiri), S Sivasangari (kiri) dan Aira Azman (kanan) antara sasaran SRAM untuk berada dalam kelompok 10 terbaik pemain skuasy wanita dunia.

“Kami diminta untuk menyediakan program bermula dari sekarang sehingga Olimpik 2028. Kami akan bentangkan kepada Jawatankuasa RTG pada hujung Disember atau awal Januari tahun depan.

“Setakat ini kriteria RTG adalah pemain perlu berada dalam ranking 10 terbaik dunia. Jadi kami perlu pastikan pemain seperti (Ng) Eain Yow, S Sivasangari, Aifa dan Aira (Azman) dapat memperbaiki kedudukan ranking mereka secepat mungkin.

“Untuk itu, mereka perlu fokus kepada kejohanan yang akan disertai bermula sekarang sehingga Mei tahun depan.

“Kami akan mengenalpasti empat pemain lelaki dan wanita untuk Olimpik. Jika apa-apa berlaku kepada salah seorang daripada mereka, akan ada pengganti,” katanya, selepas hadir pada mesyuarat pertama SRAM bersama Jawatankuasa RTG untuk persediaan Sukan Olimpik 2028 di Majlis Sukan Negara (MSN).

Datuk Nicol David (kanan) diberi tanggungjawab merangka pelan strategik persediaan skuasy ke Olimpik Los Angeles 2028.

Berdasarkan ranking Persatuan Skuasy Profesional (PSA) ketika ini, Eain Yow muncul pemain lelaki terbaik negara, menduduki ranking ke-20 manakala Aifa pemain terbaik wanita dengan menduduki ranking ke-25.

Lembaga Eksekutif Jawatankuasa Olimpik Antarabangsa (IOC) bulan lalu memutuskan untuk menyenaraikan acara perseorangan skuasy sebagai salah satu daripada lima sukan tambahan pada temasya sukan terbesar dunia itu.

Skuasy di LA28 menawarkan dua pingat emas masing-masing satu dalam acara perseorangan lelaki dan wanita.

Empat lagi sukan tambahan itu ialah kriket, sukan tradisi Amerika Syarikat iaitu flag football, lacrosse dan besbol-sofbol pada temasya LA28 itu.